Среща-дискусия по повод 100-годишнината от рождението на Милтън Фридман

ИКОНОМИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА – МЯСТО ЗА СРЕЩИ И ДИСКУСИИ

„ВЕКЪТ НА МИЛТЪН ФРИДМАН“

гост-лектор: Алекс Токарев

 

Алекс Токарев – нашият гост,  има специално отношение към теорията и личността на Милтън Фридман.

Именно идеите на Нобеловия лауреат, синтезирани  в книгата му „Свободен да избираш” и в 10-серийния телевизионен филм, „отварят” очите на Алекс за либералните възгледи в икономиката.

Според него идеите на Фридман, които чрез телевизионния сериал стават изключително популярни през 80-те години на ХХ век в САЩ, изиграват ролята на интелектуална революция.

В своята беседа Алекс се спря на въпросите, свързани с разделение на властите ( икономическа и политическа), инфлацията и безработицата, както и на ролята на държавата в икономиката през призмата на учението на Милтън Фридман.

Алекс илюстрираше теорията на Фридман и нейната приложимост и в наши дни с много примери от действителността в САЩ и България.

Кога, как и доколко да се намесва държавата в икономиката? Въпросът и днес предизвика много разгорещени спорове сред привържениците на различните икономически учения.

„На правителството трябва да се гледа като на лекарство. Добре е да го имаш, да го ползваш. Понякога то е животоспасяващо. Но не трябва да се забравя, че то може да бъде и смъртоносно.”  С тази алегория Алекс онагледи тезата на Фридман за ролята на държавата в икономиката.

Въпроси имаше както по време на изложението, така и след беседата на Алекс Токарев.

Вероятно още по-оживена ще е обстановката на 31 юли, когато ще отбележим подобаващо 100-годишния юбилей от рождението на „шампиона по свобода” Милтън Фридман.

 

А дотогава – изберете си книга


Свързани публикации.