Среща-дискусия на тема: „Векът на Милтън Фридман“

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА

 ви кани на среща-дискусия на тема:

 

 „ВЕКЪТ НА МИЛТЪН ФРИДМАН”

по повод 100 години от рождението на Милтън Фридман

 

лектор – Алекс Токарев, професор по икономика  

 

Къде? – Икономическата библиотека – бул. „Патриарх Евтимий” 22, етаж 3

Кога? – На 22 май (вторник) 2012, в 18.30 часа

Разгледайте поканата за събитието

 

Алекс Токарев има диплома от Химикотехнологичния и металургичен университет в София и докторантура по икономика от Университета на Южен Илинойс в Карбондейл. Автор е на много изследвания в областта на предприемачеството, институционалната структура, религията и икономическото развитие и печели стипендии от два университета и четири изследователски института. Неговите изследвания, посветени на ролята на църквата в еволюцията на западното общество и нейното въздействие върху поведението на предприемачите, са представени на над двадесет различни форума в САЩ. Алекс е и приятел на Института за пазарна икономка, както и на Икономическата библиотека, доказателство за което е повторното му гостуване при нас.

 

Милтън Фридман (1912-2006) е американски laissez-faire икономист, професор в Чикагския университет и един от водещите консервативни икономисти от втората половина на ХХ век. Преподавател, учен, автор, интелектуалец-революционер, носител на Нобелова награда по икономика (1976), Милтън Фридман е считан  за най-големия защитник на индивидуалната свобода и личния избор.


„…революционен мислител и изключителен икономист, чиито трудове спомогнаха за утвърждаване на човешкото достойнство и свобода.” – Джордж У. Буш, президент на САЩ 

„…един от най-великите мислители и икономисти на ХХ век. При първия ми досег с трудовете му за парите, свободните пазари и индивидуалната свобода, се почувствах като поразен от мълния.” – Арнолд Шварценегер, губернатор, Калифорния   

„Милтън Фридман беше дребен на ръст, но гигант в света на идеите.” – фондация „Херитидж”

„Всички велики икономисти са високи. Има само две изключения: Джон Кенет Гълбрайт и Милтън Фридман.” – Джордж Стиглер

„Това, което най-много ме впечатли, е умението му да изрази разбираемо революционните си идеи.” – Лорънс Моне, председател на института „Манхатън”

 

Милтън Фридман е интелектуалният баща на идеята за измерване на икономическата свобода – което се прави от два международни индекса – на института „Фрейзър“ и на фондацията „Херитидж“. Индексите доказват това, което Фридман твърди от десетилетия – страните, които са по-свободни икономически, имат по-висок икономически растеж и доходи, по-малко бедност и безработица.

През 2002 г. американският институт „Катон“ учреди награда на името на Фридман, която се връчва на всеки две години за принос в насърчаването на свободата. Носители са: английският икономист Петер Бауер (2002), перуанският икономист Ернандо де Сото (2004), бившият премиер на Естония Март Лаар (2006), венецуелецът Йон Гойкоечеа – адвокат, лидер на опозиционното студентско движение (2008), иранският писател и журналист Акбар Ганджи (2010). Тазгодишната наградата бе присъдена на изтъкнатия китайски икономист Мао Юши.


Местата са ограничени.

Моля да потвърдите присъствието си до 21 май 2012 г. (понеделник), на e-mail: [email protected]


Свързани публикации.