Пети семинар на Клуба на икономическите журналисти (27 септември 2011)

 

„Икономика на здравеопазването”


На 27 септември 2011 г. се проведе петия пореден семинар на Клуба на икономическите журналисти на тема: „Икономика на здравеопазването“.  

Лекторите д-р Красен Станчев, Лъчезар Богданов и д-р Илко Семерджиев говориха за:

  • Икономика на здравеопазването: определения на понятията, здравето като услуга, участниците като потребители и производители на здравна услуга, стимули за поведение, основни характеристика на пазара и информационни асиметрии.
  • Произход и проблеми на сегашни здравни системи.
  • Модели за създаване на здраве: ефекти от избора на регулация върху стимулите за участниците, модели за справяне с несъвършенствата на пазара, ползи и недостатъци при различните модели, рискове на избора и цена на регулациите.
  • Реформи и липса на реформи в здравеопазването: опитът на Великобритания, Холандия, Грузия и Казахстан.
  • Здравната реформа в България през периода 1990 – 2011 г.  

В семинара участваха журналисти и студенти по журналистика и икономика. То е поредното от серия обучения, които са част от проекта на ИПИ и БМА “Клуб на икономическите журналисти”, финансиран от фондация „Америка за България”.

 

Лектори:

Д-р Красен Станчев e основател и дългогодишен директор на Института за пазарна икономика. От 2007 г. е председател на УС на ИПИ. Доктор на философските науки, магистър по философия. Определя себе си като продавач на знания в областта на пазарната икономика. Бивш народен представител от Великото народно събрание 1990 – 1991 г. 

Лъчезар Богданов е завършил Университета за национално и световно стопанство. От 1996 г. работи като изследовател и икономист Института за пазарна икономика. От 2004 г. е управител и икономически анализатор в „Индъстри уоч“. Богданов е съосновател и член на Българската макроикономическа асоциация и на Българското общество за индивидуална свобода. 

Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г. и два мандата е зам.-председател на УС, бил е зам.-министър на здравеопазването е в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. През 1999 г. създава НЗОК и е неин първи директор. Учредител е и е бил директор на здравноосигурителния фонд „ДОМ-Здраве“ и на Международния институт по здра­веопазване и здравно осигуряване. Към момента е консултант по Европейски проект за въвеждане на здравно-информационни системи в 27-те страни членки на ЕС. 

 

 

 

Разгледайте презентациите от семинара:

Икономика на здравеопазването, Лъчезар Богданов (pdf)

Държавна намеса и здравеопазване, Лъчезар Богданов (pdf)

Произход и проблеми на сегашни здравни системи, д-р Красен Станчев (pdf)

Реформи и здравеопазване: опитът на Великобритания, Холандия и Грузия,  д-р Красен Станчев (pdf)

Здравеопазването в периода 1990 г. –2011 г. Напред – Кръгом – Напред, д-р Илко Семерджиев (pdf)

 

Повече за Клуба на икономическите журналисти можете да научите тук.

Повече за първия семинар, „Икономически поглед върху публичните политики“, можете да научите тук.

Повече за втория семинар, „Данъчна политика”, можете да научите тук.

Повече за третия семинар, „Социална политика”, можете да научите тук.

Повече за четвъртия семинар, „Пенсионната система – икономически измерения, устойчивост и адекватност, дебатът и дългосрочната перспектива”, можете да научите тук.

 

За информация: Мариана Милушева, Координатор на клуба – [email protected]; 02/952 62 66, 952 35 03

 

Клуб на икономическите журналисти във Facebook

 


Свързани публикации.