Милен Велчев вероятно ще напусне преди края на мандата (интервю на Красен Станчев пред Mediapool.bg)

Г-н Станчев, какъв е вашия коментар за промените в правителството?

В общи линии броят на тези, които искат да харчат пари, се запазва. Министърът на финансите Милен Велчев остава в абсолютно малцинство. Единствената подкрепа, която той може да има, е само от страна на международните финансови институции – МВФ и Световната банка. Това, според мене означава, че Велчев ще търси запазващо реномето му разрешаване на този въпрос – вероятно изход от правителството преди края на мандата.

Как си обяснявате преместването на Лидия Шулева от социалното министерство в министерството на икономиката?

Не смятам, че има съществена разлика. Вероятно премиерът си е мислел, че Лидия Шулева е свършила добра работа в министерството на труда и социалната политика и сега ще направи подобна в министерството на икономиката, но аз се съмнявам в това.

Какво цели смяната на министър Пламен Петров?

Пламен Петров донякъде понася негативите както на не особено добрия си имидж, така и на липсата на персонална подкрепа от спонсорите на предизборната кампания на НДСВ. От трета страна, това е някакво оправдание на нещата, които се случиха и не се случиха покрай приватизацията на БТК.

Смятате ли, че промените в министерствата на образованието и здравеопазването, които консумират съществена част от бюджета на правителството, ще доведат до промяна в политиката?

Засега възгледите на правителството и в двете области са доста неясни и аз не смятам, че хора от същите екипи могат да допринесат с каквото и да е.

За какво говорят този тип промени, които извършва премиера – за разрешаване на личностни противоречия или за промяна в политиката?

Първо промяна в политиката, колкото и да настоява опозицията, не може да има към по-добро. Може да има само към по-лошо, затова е по-добре да няма промяна в политиката.

Най-доброто е да се запазят по някакъв начин съществуващата концепция, набор от идеи, които да се обсъждат на широка нога със засегнатите от тази политика и по този начин да се получават корекции. Смятам, че това е спасяващият ход за министър председателя, а не толкова промяната на личности. Но нова политика, такава, каквато я иска опозицията – било то ОДС или БСП, според мен е вредна. Тя е основана на увеличаване на бюджетните дефицити, активно управление на икономиката, включително на резерва, което в крайна сметка ни води до увеличаване на популизма.

Няма политически предложения за по-добра политика, иначе идеи има. Създаването на Агенция по туризма не носи никакви ползи. Но пък е доста странен ход нейното оглавяване от човека, който се опитваше миналата година да въведе такива лицензионни правила, които да оставят в туроператорския бизнес единствено Мултигруп. Явно сега получава награда за тези си усилия.

Струва ми се, че голяма част от промените вероятно се дължат на това, че след убийството на Илия Павлов Мултигруп изчезна от групата на евентуалните влиятелни фигури в правителството. Все пак не малко длъжностни лица бяха, така или иначе, асоциирани с Мултигруп и след като Илия Павлов го няма, вече няма върху какво да се държи този авторитет. Затова има и такива промени.

 

 

© Copyright Mediapool


Свързани публикации.