Коалиция „Свобода на търговията” ще търси отговорност от Г20!

     

 

 

 

 

 Повече от 1 000 водещи икономисти, анализатори и изтъкнати хора призовават правителствата да отхвърлят протекционизма и да премахнат бариерите пред свободната търговия

Отворено писмо посочва, че свободната търговия насърчава просперитета и мира, а протекционизмът ще удължи рецесията и може да доведе до война

Коалиция „Свобода на търговията" ще търси отговорност от Г20!

Лондон, 01 април 2009, 11 ч.

Коалицията „Свобода на търговията", състояща се от повече от 60 неправителствени организации от 44 страни, публикува отворено писмо, призоваващо всички правителства да премахната бариерите пред търговията.

Сред подписалите писмото са нобеловият лауреат по икономика Върнън Смит; бившия държавен секретар на САЩ Джордж Шулц; бившият министър-председател на Естония Март Лаар; бившите финансови министри на Нова Зеландия (Рут Ричардсън), Чили (Ролф Лудрес), Украйна (Виктор Пунценик) и Полша (Лецек Балцерович); бившият главен икономист на Кремъл Андрей Иларионов; индийският бизнесмен и автор Гурчан Дас; изтъкнатите китайски икономисти Ксия Йелянг (Пекин) и Мао Шоулунг (Ренмин); Александър Граф Ламбсдорф; и много други изтъкнати икономисти, философи и представители на академичните среди. Повече от 2 000 човека към момента са подписали писмото, включително 1 000 учени.

Българските подписи за подкрепа на отвореното писмо са от целия екип на Института за пазарна икономика, Петер-Андреас Бохман (директор за България, Фондация „Фридрих Науман за Свободата"), Калин Манолов (председател, Българско общество за индивидуална свобода), Георги Ангелов (член на УС на Българска макроикономическа асоциация), проф. Емил Георгиев (Софийски университет), проф. Светослав Масларов (Нов български университет) и още повече от 30 граждани.

Предупреждавайки за опасностите от връщането на протекционизма, авторите на писмото отбелязват:

„Протекционизмът води до бедност, не до просперитет. Протекционизмът даже не „предпазва" местните работни места или производства; той ги разрушава, като ощетява износните производства и производства, които зависят от внос, за да произвеждат стоките си. Повишаването на местните цени на стоманата чрез „защитата" на местни компании за стомана просто увеличава разходите за производството на автомобили и всички други стоки, произведени от стомана. Протекционизмът е глупава игра"

Нещо повече, имайки предвид трагичните последици от протекционизма през 20-те и 30-те години на миналия век, допринесли за Великата депресия и за бедността и национализма, които от своя страна са причина за Втората световна война, в писмото се  твърди, че „Протекционизмът разрушава мира". От друга страна:

„Търговията насърчава мира … като обединява различни народи в обща култура на обмен – ежедневен процес на научаване на чуждите езици, социални норми, закони, очаквания, желания и таланти … [и] като окуражава хората да изграждат връзки на общо изгодно сътрудничество. Точно както търговията обединява икономическите интереси на Париж и Лион, на Бостън и Сиатъл, на Калкута и Мумбай, търговията обединява също икономическите интереси на Париж и Портланд, на Бостън и Берлин, на Калкута и Копенхаген – на народите от всички страни, които търгуват помежду си."

Отвореното писмо е достъпно на нова интернет страница – http://www.freedomtotrade.org/, на която ще се публикуват новини, мнения на подписалите писмото, кратки филмчета и много други материали.

Също така, Коалицията „Свобода на търговията" поема ангажимент да наблюдава действията на правителствата по света и да поставя под въпрос всички действия, с които се цели въвеждането на протекционистични политики.

 

Текстът на писмото на български е достъпен ТУК.

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА!

 

За повече информация:

Институт за пазарна икономика

02/952 62 66, 952 35 03

http://www.ime.bg/


Свързани публикации.