Правосъдието като лъжовно предизборно обещание
Иван Брегов / 04.08.2017
При сравнение между управленската програма на правителството и предизборната програма на ГЕРБ се вижда, че двата документа следват една и съща структура, а в сферата на правосъдието - отчасти и съдържание. С една огромна разлика – орязани са същностните предизборни обещания.
Работа и гъстота на населението в България и ЕС
Явор Алексиев / 04.08.2017
България е страната в ЕС, в която се наблюдава най-голяма разлика в заетостта между гъсто населените и слабо населените места. В същото време сравнението със средните данни за ЕС в периода 2007-2016 г. показва, че с изключение на кратък период между 2011 и 2012 г. заетостта в гъсто населените места у нас е по-висока от средната за ЕС.
Дебатът около образованието прикрива истинските проблеми на системата
Адриан Николов / 04.08.2017
През последната седмица темата за образователната реформа отново надигна глава, при това с две интересни предложения – удължаването и преструктурирането на учебната година и вземането предвид на уседналостта на родителите при записването на деца в училищата. Въпреки че тези теми определено си заслужават обсъждането, те доста успешно преместват фокуса на дискусията от много по-тежките и дълбоки проблеми на системата на училищно образование.
Поглед към инвестиционни дестинации „Тракия“ и „Загоре“
Петър Ганев / 04.08.2017
В Стара Загора вече се работи по обособяването на Индустриална зона „Загоре“. Безспорно тази стъпка е провокирана от положителното развитие на Пловдив, което в не малка степен е резултат от позиционирането на Тракия икономическа зона като водеща инвестиционна дестинация у нас.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода август-октомври 2017 г.
04.08.2017
Търсим хора, които имат интереси в областта на икономическия анализ, подкрепят идеите за индивидуална свобода, свободен пазар, малка държава и притежават въображение и готовност за работа в екип.