Структурната безработица в България е факт
Явор Алексиев / 31.01.2014
Възстановяването на пазара на труда в България ще е бавен и мъчителен процес. Повишаването на броя на свободните работни места, придружен с повишаваща се безработица, показва, че работодателите изпитват затруднения да открият подходящи кадри, въпреки голямото наличие на безработни.
ЕС им е в устата, но провинциализъм – в главата
Калоян Стайков / 31.01.2014
Проблемът с липсата на някои лекарства не е причина, а следствие от държавната политика по отношение на заплащането на лекарствата в позитивния списък. Тя се характеризира с бавене на плащанията и трупане на дългове към доставчици; нестабилна регулаторна рамка и постоянни промени на страната, която договаря необходимите количества медикаменти – Министерството на здравеопазването, болниците, НЗОК; извиване на ръцете на търговците.
Нова стратегия: е-правителството до 2020 година
Зорница Славова / 31.01.2014
Нова стратегия, качена преди дни на Портала за обществени консултации предвижда електронното правителство в България да заработи до 2020 година. Това не звучи обнадеждаващо, а по-скоро изглежда като ново отлагане на въвеждането на реално е-правителство. Трябва да се отбележи, че България се опитва да внедри електронното управление от вече повече от 13 години и напредъкът досега се състои най-вече от писането на нов план и стратегия от всяко правителство.