Повече разходи за труд – възстановяване на икономиката или изкуствено покачване
Зорница Славова / 20.09.2013
По предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на 2013 г. разходите за труд нарастват с 3,4% спрямо същия период на 2012 година. Най-висок е ръстът в икономическите сектори „Образование” (9,3%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (9,1%) и „Държавно управление” (8%).
Икономическата свобода по света се подобрява. България е на 49-то място от 151 страни в световната класация
Зорница Славова / 20.09.2013
България се нарежда на 49-то място от 151 страни, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2011 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.
Превръщане на парите в знание – алхимия на българското училище
Стилиян Гребеничарски* / 20.09.2013
Първият учебен ден стана повод в публичното пространство отново да се заговори за някои проблеми в образователната система. Обсъждането на тези проблеми периодично се съпровожда и със заявки за образованието като национален приоритет (като че ли има сектор, който да не се е сдобил с тази титла през последните месеци). Практиката обаче показва как това системно е приоритет без визия и воля за развитие.
Минималната работна заплата „изяжда” новите работни места
20.09.2013
Скорошен анализ на МРЗ и ефектите от евентуалното ѝ увеличение използва алтернативен подход за установяване на последствията от тази политика. Проучването е фокусирано върху динамиката на заетостта или т.нар. нетен ръст на новосъздадентите работни места, вместо познатата досега практика да се акцентира върху общия брой работни места.