Все още ли някой вярва, че здравната реформа ще се случи
Зорница Славова / 02.07.2010
Сега здравеопазването отново е в светлината на прожекторите и основната тема пак са бюджетите на болниците и средствата за здравеопазване. И въпреки че при идването си на власт правителството повтаряше, че няма да се наливат пари в нереформирана система, вече за реформа почти не се говори. През последните месеци здравеопазването мина през различни решения, скандали, протести, намерения и пак няма реален резултат, освен нарастващото социално напрежение и недоволството на хората в системата.
Регулациите ни цакат
Петър Ганев / 02.07.2010
Представете си, че сте от София и сте тръгнали на път – примерно да се разходите до Румъния. Стигате Русе и искате да си поговорите с ваш приятел от София. Това в днешно време би било доста лесно и в същото време евтино. Вие ще си говорите от над 250 км. разстояние (по права линия), като това ще ви струва някакви стотинки на минута. Минавате границата и се озовавате в първият румънски град след Дунав мост - Джурджу, пак се чувате с вашият приятел, но вече говорите в пъти по-скъпо.
Ран: Фискалната ‘Фентъзиленд’ на Обама*
Ричард Ран ** / 02.07.2010
Определението „безотговорни” се отнася за Конгреса и за администрацията на Обама – ето защо. От хиляди години, компании, организации, правителства и дори индивиди разчитат на един основен инструмент, който гарантира, че те не харчат или заемат повече, отколкото могат да обслужват – нарича се бюджет. Но, за първи път от 1974, когато настоящите правила са били приети, американската Камара на представителите не възнамерява да гласува бюджетна резолюция[1]. Основната идея на бюджетната резолюция е да положи ориентировъчни ‘тавани’ за идващата фискална година.
Какво влезе в парламента през последните седмици ( 14.06.2010 – 02.07.2010 г.)
Мартин Владимиров* / 02.07.2010
Законопроекти, внесени в Народното събрание
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” с SMS
02.07.2010
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава”
За копърките и шараните
Димитър Крумов* / 02.07.2010
Всеки знае, дали от личен опит или от разкази на потърпевши, за фрапиращи крайни сметки. По тази причина тази седмица бяха одобрени промени в Закона за автомобилните превози, които позволяват определянето на ценови таван на таксиметровите услуги за всяка отделна община от самата нея. Не е учудващо, че над 90% от обществото е „ЗА”. Така хората биха били по-спокойни да използват такси. Ето защо и повечето от таксиметровите фирми, които се оплакват от свиване на оборотите в последно време, се обявиха в подкрепа на промените, тъй като смятат, че така ще привлекат повече клиенти. Разбираемо е желанието на всички да бъде прекъсната порочната практика хората да плащат цени от 7-8 лв. на километър, но нека разгледаме нещата от малко по-различен ъгъл ...
Високо в небето – триумф на либерализма
Мартин Владимиров* / 02.07.2010
На европейските аеролинии им бе дадена глътка въздух. Миналата седмица след преговори продължили почти десетилетие, ЕС и САЩ сключиха договор за премахване на редица търговски ограничения във въздушния транспорт. В момент на тежка финансова криза и продължаващи загуби за европейските въздушни превозвачи, споразумението ще даде достъп на компаниите от ЕС до вътрешното въздушно пространство на САЩ.
ЕС, САЩ и държавните разходи
Димитър Крумов* / 02.07.2010
В икономическата наука, подобно на спора за кокошката и яйцето, от десетилетия се вихри дискусия относно ефективността на държавните харчове. От едната страна са поддръжниците на наливането на държавни средства в икономиката, а от другата - тези, които смятат, че е време за ограничаване на публичните разходи и бюджетните дефицити. Излишно е да се споменават имената на покойните вече учени, които са основоположници на двете идеи. Миналата седмица на срещата на 20-те най-развити икономики в света ( Г-20) в Торонто този дебат отново беше на дневен ред, при това на световно ниво.
Агенции, комисии, дирекции...Общо над 300, харчат много*
Петър Ганев / 02.07.2010
На фона на дискусиите за бюджетна дисциплина и строгите мерки в другите страни разумът започна да намира път и в България през последните дни. Заговори се за нуждата от по-сериозно затягане на колана, но все по-трудно е да се посочи точно откъде и как да се съкрати. Всеки държавен разход е обвързан с определена група от хора, готови да защитават своето. Дали ще бъдат заплати, пенсии, или субсидии, на края на веригата винаги ще има човек, който ще бъде много недоволен, ако именно той понесе удара.
Семинар: Чуждите инвеститори в България – «добри» или «лоши»
02.07.2010
На 30 юни 2010 (сряда) в хотел "Радисън" се проведе организираният от ИПИ семинар на тема "Чуждите инвеститори в България – „добри” или „лоши”?"
Икономическата библиотека отвори врати
02.07.2010
На 7 юни 2010 беше открита уникалната ИКОНОМИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА.