Какво показва класацията на българските университети през 2016 г.
Зорница Славова / 02.12.2016
За поредна година Рейтинговата система на университетите през 2016 г. показва слабостите на българското образование. В борбата за колкото се може повече студенти, което означава по-голяма субсидия от бюджета, приемът на студенти в българските университети и резултатите от висшето образование ясно показват основните слабости на системата.
По-добро бюджетно салдо през 2016 г., но с някои „изненади”
Калоян Стайков / 02.12.2016
За поредна година ставаме свидетели на водене на безпринципна фискална политика, за която са известни приходите и разходите, а тяхната структура е по-скоро пожелателна. Едва ли може да се очаква нещо по-различно при изпълнението на бюджета за 2017 г., както на фона на опита от последните две, а и повече, години, така и от дебатите в парламента.
Почина Любо Сърц. Неговите идеи са все така жизненоважни
Красен Станчев / 02.12.2016
Професорът от Университета в Гразгоу и основателят на Центъра за изследване на комунистическите и пост-комунистическите икономики в Лондон Любо Сърц се спомина вчера сутринта.
Допринасят ли европейските фондове за кохезия между областите в България?
Десислава Николова / 02.12.2016
Повечето области в страната се приближават до средноевропейските нива на благосъстояние от 2007 г. насам, макар и това да се случва изключително неравномерно и с много различен темп. Дали обаче тази т. нар. конвергенция може да се обясни с усвояването на европейски средства? По-скоро не.
Нужно ли е Народното събрание да спазва собствения си правилник?
Любомир Авджийски / 02.12.2016
Като се има предвид, че от спазването на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание зависи качеството на законодателния процес и на цялостното управление на страната, Конституционният съд следва да не подхожда формално при разглеждане на исканията за обявяване на противоконституционност на актовете на Народното събрание, които са в явно противоречие с ПОДНС.
Покана: Данъци 2.0 - kolkodavam.bg
02.12.2016
На 13 декември от 18.00 часа ИПИ, Фондация за свободата "Фридрих Науман" и Инфограф ще представят специализираната страница "Моите данъци" - kolkodavam.bg
Регионални профили: показатели за развитие 2016
02.12.2016
ИПИ представи петото годишно издание на "Регионални профили: показатели за развитие" - най-задълбоченото изследване на социалното и икономическото развитие на областите в България.