Институтът за пазарна икономика спечели наградата „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за 2017 г. в категорията за личност или организация, допринесла за ограничаване на неформалната икономика. Отличието за института е за "активна позиция и редица изследвания и анализи на икономически политики, водещи до ограничаване и превенция на неформалната икономика".

На 5 декември 2012 г. Forbes България раздаде за втора поредна година своите бизнес награди, които отличават добрите бизнес практики и насърчават предприемаческия дух в България. На церемония в хотел „Шератон” – София, Институтът за пазарна икономика беше удостоен със специалната награда на Forbes за защита на икономическата свобода.

Наградата беше връчена на изпълнителния директор на ИПИ - Светла Костадинова.

На 18 януари 2012 в Ню Йорк беше представен световния годишен индекс на мозъчните тръстове, изготвен от Университета в Пенсилвания, САЩ за пета поредна година. В категорията „Топ  мозъчни тръстове в Централна и Източна Европа”  Институтът за пазарна икономика заема 29-то място.

Индексът се изготвя сред учени, политици, журналисти, дарители и експерти:

  • Повече от 1,500 човека от 120 страни участват в процеса на номиниране и оценка;
  • Общо 5,329 неправителствени организации са номинирани;
  • Общо 25,000 номинации са получени за 30 категории.

На 16 декември 2010 г. Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) присъди на Института за пазарна икономика „Наградата на БАДДПО за 2010 година”.

Наградата се връчва за изключителна активност, постоянство, широкообхватност и професионализъм в публикуването на актуална информация, експертни анализи, становища и предложения по проблемите на пенсионното осигуряване и пенсионната реформа в бюлетина „Преглед на стопанската политика”.

Вижте защо:

Пресконференции:


На 28 септември 2008 година на церемония в Националния пресклуб на БТА, Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация.

Институтът за пазарна икономика бе удостоен с наградата "Златен ключ" за упоритото търсене на документи по реда на Закона за достъп до обществена информация, необходими за изготвянето на различни проучвания. Институтът публикува всички документи, получени по реда на ЗДОИ на своята интернет страница.

 

 

На 05 декември 2007 година на официална церемония в Лондон Институтът за пазарна икономика получи две награди на международната мрежа Stockholm Network. На връчването в Националния либерален клуб присъстваха повече от 100 представители на членовете на мрежата от над 40 страни по света – от Азърбайджан до Исландия. Събитието събра също така политици, журналисти и представители на бизнеса. ИПИ беше победителят на вечерта с две награди от общо девет.

Едната награда е в категорията "Неправителствена организация на годината" – за разпространението на идеите за свободен пазар и личен избор в Европа. Наградата беше връчена от д-р Ян Чарногурски, бивш министър-председател на Словакия.

Втората награда на ИПИ е в категорията "Медия"– за успешната работа на Института за пазарна икономика с медиите и популяризиране на идеите чрез различните информационни формати. Наградата беше връчена на Димитър Чобанов, главен икономист в ИПИ от Джон Фънд от Уол Стрийт Джърнъл.

На 13 март 2006 година Институт за пазарна икономика бе удостоен с наградата “Темпълтън” за 2006 година на фондация Атлас за дългогодишните си усилия и принос за поддържане на принципите на свободата и пазарната икономика.

 

 

На 10 май 2002 Институтът за пазарна икономика получи специалната награда за 2001 г. на Министерски съвет за "Цялостен принос в развитието на гражданското общество в България".