За ползата от навременното мислене

Word Format (Word Format)

През 1999 г., както и сега, ИПИ следеше работата на парламентарната комисия по икономическа политика, както и всички по-важни стопански реформи, оценявайки възможните ефекти върху средата за водене на бизнес. В „Условия за водене на бизнес: април-май 1999 г.“, както и в нарочно становище до икономическата комисия, по повод на приемания Закон за автомобилните превози (бр. 82 от ДВ, 17.09.1999) написахме следното:

„В обсъждания от комисията по икономическа политика проектозакон за автомобилните превози (чл. 4) обаче се предвижда намеса на министъра на транспорта в пазара на превозвачески услуги чрез спиране на лицензирането на нови превозвачи и ограничаване на „разширяването на дейността на съществуващите на пазара превозвачи и броя на автомобилите“….. Приемането на тази разпоредба при изброените средства за намеса от страна на министъра предполага защита на интереса на малка група лица – тази на вече лицензираните превозвачи във вреда, от една страна, на друга група лица – транспортните предприемачи, които биха искали да навлязат в пазара за своя сметка и риск, от друга страна – във вреда на относително огромната група на потребителите на транспортни услуги и на потребители на стоки и услуги, чиято цена включва разходите за транспорт.“

Тази седмица Националният съюз на превозвачите поиска от министъра на транспорта „да обяви криза на транспортния пазар“, и най-вече – да спре достъпа на нови фирми на пазара.

Всичко това показва, че когато законодателят предоставя възможност за ограничаване на конкуренцията в пряка облага на определена група, заявката на въпросната група, обединена от стремежа да се облагодетелства във вреда на всички останали не закъснява. Все пак, един човек – Джеймс Бюкенън – получи Нобелова награда по икономика, обяснявайки как чрез политическия процес на колективно действие рационално заинтересованата малка група успява да ограби шансовете на рационално невежото мнозинство.

Мисията на ИПИ, и по-конкретно – на това издание – е да илюстрира не само преките, но и непреките последствия от стопанските политики на правителството, да показва кой печели и кой губи, и в крайна сметка – как това се отразява на стимулите за създаване на стойност.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.