В търсене на смисъла от индустриалните зони

Word Format (Word Format)

През седмицата се проведе публично обсъждане на законопроекта за индустриалните зони с участието на министрите на икономиката – Николай Василев и на финансите – Милен Велчев, както и на представители на други министерства, бизнес асоциации и неправителствени организации.

Според последната редакция на документа, в такива зони ще могат да участват инвеститори, които отговарят на следните условия:

1/ Общата инвестиция е над 10 млн. евро.

2/ Инвестира се в ново оборудване – „машините и съоръженията…са внесени на територията на зоната не по-късно от една година от датата на производството им“.

3/ „Подпомагат се инвестиции за изграждане на ново предприятие, покупка на предприятие, което не функционира или би прекъснало работа, ако не бъде купено…“

Преференции за инвеститорите в индустриалните зони:

1/ „Преотстъпване на корпоративния данък за срок от 10 г., в размер на 50% от стойността на направените инвестиции“

2/ „Безвъзмездно учредяване на право на строеж и право на ползване върху недвижими имоти – частна държавна и частна общинска собственост, без търг или конкурс за срок от 20 г.“

3/ „Безвъзмездно прехвърляне право на собственост върху недвижими имоти…“

4/ „Разрешение за търсене или проучване на подземни богатства без търг или конкурс“.

5/ Трудовите договори в тези зони ще могат да се отклоняват от някои от правилата на кодекса на труда.

В своето изказване на въпросната среща Николай Василев заяви, че „индустриалните зони са подходящ инструмент за заобикаляне на регулации, които затрудняват бизнеса като регистрационни и лицензионни режими, проблемите, свързани с трудовото законодателство, корупцията и бюрокрацията“.

Коментар:

1/ При това положение, не е ли по-логично да се потърси общо решение на проблемите пред бизнеса, а не частично за определени инвеститори? След като, например, Кодексът на труда ограничава гъвкавостта на пазара на труда, да се промени самият кодекс и да се създадат по-добри условия за бизнес за всички, а не само за някои от стопанските субекти. В този смисъл, проектът би бил най-полезен, ако територията на цялата страна се разглежда като „индустриална зона“ и по този повод се подобри бизнес средата.

2/ Някои от изискванията в законопроекта представляват планиране на централно ниво въз основа на инженерингови принципи. Така например не е ясно, защо е необходимо да има ограничение от рода на – използваното от инвеститорите оборудване да бъде на технологична възраст до една година. Това не са ли решения, които трябва да се взимат от самите предприемачи?

3/ Процедурата (в сегашния си вид) по създаване на такива зони предвижда значителна доза лично усмотрение. В създаването на индустриални зони едновременно ще участват: Министерски съвет, общинските съвети, областните управители, Агенцията за чуждестранни инвестиции и Комисията за защита на конкуренцията при неясно разпределение на функциите и отговорностите. Освен това инвеститорите, в крайна сметка, ще се одобряват от Министерски съвет по неясни критерии и процедура.

4/ На няколко места в законопроекта се споменава, че инвеститорите ще получават различни преференции „без търг или конкурс“. Остава отворен въпросът, какво ще стане, ако за един и същи терен или обект има интерес от няколко инвеститора да създадат индустриална зона. На този въпрос Николай Василев отговори, че се съмнява да има чак такъв интерес, но няма да има проблеми, защото ще се намерят и други терени“. При всички положения, трябва поне да се предвиждат правила и процедури за класиране на инвеститорите при различните случаи, защото цената на липсата на прозрачност е избягване на такива географски дестинации.

5/ В мотивите към законопроекта се казва, че подобни зони работят много ефективно в Полша, Унгария, Литва и т.н. Никъде обаче, не се прави анализ на очакваните ползи и разходи от регулацията, което на практика е икономическата основа за оценка на целесъобразността на едно такова решение.

© Коментарните материали от Прегледа на стопанската политика са обект на авторско право. При използването им е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатват материали от бюлетина (за абонамент:[email protected]).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.