В памет на Дими Паница (1930-2011)

Вчера в Париж почина Димитрий-Иван Евстатиев Паница, който хората познават като Дими.

Малко е известно, че, покрай много значими обществени каузи, Дими бе за кратък период член на управителния съвет и първият, заедно с Джон Крийбъл, индивидуален спонсор на Института за пазарна икономика.

Макар и да се познавахме задочно от преди това, за първи път срещнах Дими във Виена, през юли 1991 г.; поводът бе обсъждане на атомната енергетика на България в Международната Агенция по атомна енергетика. Той, тогава заместник редактор на „Рийдърс дайджест”, не бе допуснат в залата. Последното ни общуване преди около два месеца бе на същата тема.

Дими бе човек с дълбоко убеждение за мисия и вяра в доброто у отделния човек. Не си спомням той да е изоставил кауза, която е започнал; и за повечето свои начинания той успя да осигури обществена подкрепа. От преосмислянето на близкото минало и балканския ХХ век, през уважаващата достойнството грижа за гаврошите от района на Софийската Централна гара до Американския университет, училището за политици и опита да се обърне внимание върху доблестните деяния иначе неизвестни наши съграждани – във всичко това Дими влагаше личен пример и спестявания.

Личен пример бе и учредяването на Свободна и демократична България – първата по рода си фондация със семейни средства. Това учредяване и активизирането на настоятелството на Университета бяха причините Дими да напусне съвета на Института. През 1993 и 1994 г. той финансира нашите първи опити за икономическо образование учители и неикономисти изобщо. С това той стана основоположник на една от традициите в работата на Института за пазарна икономика.

Поклон пред светлата му памет!

 

Красен Станчев,

Председател на УС на ИПИ

 

 


 

Димитрий – Иван Евстатиев Паница е роден на 2 ноември 1930 година в София. Заедно със семейството на родителите си напуска България през 1948 г. и прекарва целия си професионален живот в изгнание между Европа и Съединените щати. Журналистическата му кариера в списание Reader’s Digest  (САЩ) започва като младши репортер през 1952 и завършва през 1994 като заместник главен редактор.

През 1990 г. Дими се завръща в България и година по-късно заедно със съпругата си Ивон Паница основават Фондация “Свободна и демократична България”, за да подпомогне процеса на демократизация на българското общество и утвърждаване на ценностите на плурализма, свободна преса, пазарната икономика и обществената толерантност.

Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (AUBG), а от 2001 г. е Doctor Honoris Causa на университета.Той е основател, дългогодишен председател и почетен председател на Управителния съвет на Българското училище за политика, което от месец май 2011 година носи неговото име. Дими е един от създателите на „Джуниър Ачийвмънт – България”, на „Аутуърд Баунд – България”, на Сдружение „Деца и юноши”, на Института за изследване на близкото минало. Той е сред основателите на Института за пазарна икономика – София.

Дими Паница е основател и председател на Изпълнителния съвет на Журналистическите награди „Паница”  (1994 – 2003) и на Наградата за гражданска доблест „Паница”.

Той е почетен член на Българската академия на науките (1999 – 2010г.) и  член на Настоятелството на Нов български университет.

Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF). Той е дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, на Англо – американската пресасоциация в Париж, на френския Форум на бъдещето,  на Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), на международната Тристранна комисия. 

Едно от последните му големи начинания е гражданската инициатива за връщане на българските архиви от Русия. 

За приноса му към утвърждаване на гражданското общество и развитие на журналистиката Дими Паница е удостоен с най-високото българско отличие – орден “Стара планина”, Първа степен; Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република; носител на почетен Медал за заслуги  на Съвета на Европа; Почетен настоятел на Кралския колеж в Лондон.  

Животът му ще продължи в паметта на хората, които го познаваха и обичаха, и с дейността на гражданските организации, вдъхновени от него.

 

Покланяме се пред светлата му памет!

Американски университет в България

Аутуърд Баунд – България

Българско училище за политика „Димитър Паница”

Джуниър Ачийвмънт – България

Институт за изследване на близкото минало

Институт за пазарна икономика

Нов български университет

Сдружение „Деца и юноши”

Фондация „Миньо Балкански”

Фондация „Свободна и демократична България”


Свързани публикации.