Търговският регистър мина по терлички

Исканите от Министерство на правосъдието промени в Закона за търговския регистър се гледаха за пореден път в правната комисия снощи (7 април). След като Агенцията по вписванията (АВ) така и не направи възложения й анализ на предлаганите промени, а работната група, която трябваше да свърши тази работа явно не можа да се събере (виж какво стана досега тук), депутатите от правната комисия вече вдигнаха ръце. Емил Радев (ГЕРБ) оттегли своя вариант за промяна, който предвиждаше регистриран достъп, но само за длъжностните лица (основно полиция, нотариуси и адвокати).

Така остана само вариантът за въвеждане на регистриран достъп за всички, а опитите на председателя на комисията Искра Фидосова да намери информация за разходите и проблемите, пред които ще се изправи АВ при въвеждането му бяха безуспешни. В крайна сметка депутатите от ГЕРБ решиха, че могат да приемат промените, но АВ ще трябва да носи отговорността си, ако работата на Търговския регистър се затрудни още повече. Само да припомним, че на едно от предишните заседания проста сметка на депутатите показа, че АВ няма да може да се справи с потенциалната бройка на исканията за регистрация (виж тук).

Накратко, ако Търговският регистър се „скапе”, някой в АВ евентуално ще бъде уволнен, може би пак ще се внася законопроект на пожар, който ще въвежда друга необмислена идея, която да оправи предната, а дотогава данъкоплатците със сигурност ще плащат за услугата, до която нямат достъп.

В такъв случай остава въпросът не е ли Народното събрание институцията, която контролира исканията за промени в регулациите и ако не го прави, защо изобщо ни е нужен Парламент.

Последното гласуване в пленарна зала предстои. Да видим какво ще стане.


Свързани публикации.