Твърдо НЕ на референдумa за втора ядрена централа

„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на втора атомна централа?”

Всъщност, ако има референдум по този повод, въпросът трябва да е „съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене” и ако „да” – колко?”

Преди време бившият министър-председател г-н Симеон Сакскобурготски каза: „Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ”. Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще се прави с нея след като я имаме – също. Подобен бе и подходът на г-н Сергей Станишев, на неговите колеги по партия, кабинет и бизнес.

НДСВ забърка кашата около възстановяването на АЕЦ „Белене”, БСП направи от нея полуфабрикат, а ГЕРБ окончателно обърка работата – строителството и е спряно, и не е; платени са около 1,8 милиарда лева. През сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага, управлява и продава на нас самите електричеството от АЕЦ „Белене”. Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

Историята прилича на тази за циганина, копчето и балтона – има копче, трябва да му се пришие балтон. Но г-н Станишев не подписа чека за целия балтон.

Австрия, Италия, Полша, а вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас. Други, например Швейцария, решиха да не строят нови ядрени мощности – заради аварията във Фукушима, защото има рискове и е скъпо. България, гордият член на този клуб от 1972 г., е най-бедната страна в Европа и ако продължава с такава неразумна политика и корумпирани проекти, няма изгледи да се измъкне от това положение. Особено ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ИПИ и други сериозни анализатори и правителството уж спря изграждането на централата. Но не съвсем. Защото не обърна внимание на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в „Козлодуй” до 2030 г. Единственият сценарий, при който такава нужда може да възникне, е да не направят необходимото за удължаване експлоатацията на блокове V и VI на АЕЦ „Козлодуй”.

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а със заклинания, референдум и на принципа „Вервайте ни”. Откак свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че се налага нещо да се построи, е дали искаш да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

Ако все пак някой се пита дали да подкрепи идеята за възобновяване изграждането на АЕЦ „Белене” чрез положителен отговор на манипулативно зададения въпрос на референдума, нека има предвид защо твърденията на БСП са неверни и подвеждащи.

  1. Токът без АЕЦ „Белене” щял да поскъпне с една трета… Нова ядрена централа би произвеждала електричество за минимум над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки.
  2. Ако не се построи АЕЦ „Белене”, казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея. Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продават ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната… Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки. От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня. Тя обаче е сред десетте най-бързо развиващите се страни в света.
  3. Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ „Белене” била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на „зелена икономика”… Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ. По-сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ „Беле­не” още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността и нерешения проблем със складирането на отработеното ядрено гориво.
  4. Най-съвременната АЕЦ „Белене” щяла да създаде у нас „съвременни” работни места (колко – не се казва)… Всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност работят 200, най-много 500 специалисти. Срещу 20 и повече милиарда лева.
  5. С АЕЦ „Белене” българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване… Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без втора ядрена централа. А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници, а е вероятно да се появят по-съвременни и безвредни ядрени технологии.
  6. АЕЦ „Белене” щяла да допринесе за повече сигурност… Да се твърди това след Чернобил и Фукушима е издевателство. А след като доставките на горива и (морално стари) технологии са само от Русия – национално предателство.

Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.

Че всичко около АЕЦ „Белене” произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно: ретроградна партия – ретроградни идеи. Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.

И накрая нека кажем, че поддръжниците на идеята за втора ядрена централа са прави, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ „Белене” (направени при управлението на БСП).  Още когато БСП поиска от РОСАТОМ построяване на ядрена централа за цена от около 8 милиарда лева беше известно, че активите на Българския енергиен холдинг са 8,2 милиарда лева. Всъщност не беше ли проектът движен от мотив за превземане на НЕК и цялата енергетика?

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на новата централа? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушенията, извършени от тях по АЕЦ „Белене”?

Затова твърдо НЕ на референдума за нова ядрена централа.

 

 

 


Свързани публикации.