Събитията в Украйна и зърнените пазари

Индексът на цените на FAO (Организацията по прехрана и земеделие към ООН) се повиши с 2,6% през февруари спрямо януари т.г. – ръст, невиждан от средата на 2012 г., когато цените на основните хранителни суровини тръгнаха рязко нагоре заради сушата в САЩ. И макар индексът все още да е под нивата от февруари миналата година, ситуацията в Украйна и суровото време в САЩ създават опасения за ново поскъпване на храните.

Всъщност студът, сковал САЩ и относително сухото време в основните-страни производители от Черноморския басейн до скоро не будеха особена тревога за тазгодишната реколта. В последната си прогноза от февруари за световното търсене и предлагане на селскостопански стоки Министерство на земеделието на САЩ очаква по-висока реколта от зърно през тази година, равна на 2,44 млрд. метрични тона при 2,26 млрд. м.т. през 2012/13 година. В началото на март известно намаление обаче изглежда все по-вероятно, главно заради понижените перспективи пред производството на пшеница в Канада и страните от бившия СССР.

На този фон случващото се в Украйна е от особена важност за движението на цените на основните зърнени култури. Черноморската държава играе все по-голяма роля на световните зърнени пазари през последните години. Украйна произвежда с между 45-55% повече зърнени култури отколкото преди 10 години. Това се дължи основно на царевицата, при която площите са нараснали със 75% за периода 2004/5 – 2012-13 г. до 4,4 млн. хектара. През пазарната 2012/13 г. страната произведе 22,9 млн. тона царевица и държи четвъртото място по износ след САЩ, Бразилия и Аржентина. Прогнозите за 2013/14 г. сочат, че износът на царевица съставлява 16,2% от световния износ, а на пшеница – 6,4% (съответно трето и шесто място). Всички прогнози сочеха, че до края на десетилетието Украйна ще се превърне във втория най-голям износител на царевица в света след САЩ. Украинското зърно проби и на далекоизточните пазари (Южна Корея, Япония, Китай), като заема все по-голям дял от износа за сметка на традиционни пазари като ЕС и Близкия Изток. Ако доставките бъдат застрашени, те ще трябва да бъдат компенсирани с нарастване на износа от Северна и Южна Америка, което неминуемо ще повиши цените.

Производство на пшеница и царевица (хил. тона) в Украйна

Източник: IGC

Основните проблеми за селскостопанските производителите в Украйна са свързани с обезценяването на гривнята. От началото на годината досега тя е изгубила 18% от стойността си спрямо долара, което вече означава, че фермерите плащат относително повече за вносните семена и препарати, докато получават относително по-малко за продукцията си, тъй като продават в местна валута. Впрочем от няколко седмици търговията е замряла. Производителите не бързат да сключват нови договори за доставка, именно заради обезценяването на гривнята спрямо долара. Евентуална подкрепа за гривнята може да дойде от очакваното споразумение за финансова помощ с ЕС, но при нарастване на политическата нестабилност ефектът му ще е кратковременен.

Успокояване на напрежението между западните и югоизточните райони на страната е належащо. Допълнително изостряне на отношенията ще предизвика сериозен риск за износа, тъй като основните пристанища се намират в про-руски райони. А Русия вече се възползва от ситуацията – руски износители се върнаха на пазарите, като спечелиха търга на египетската GASC за доставка на пшеница. В същото време цената на руската царевица за износ върви нагоре през последните две седмици. Русия обаче в никой случай не би могла да компенсира блокирането на търговията в Украйна – за това ѝ липсват както количества, така и инфраструктура.

През последните два дни цените на зърното на основните борси претърпяха лека корекция надолу. За успокоение обаче е рано да се говори. Ако в рамките на месеца не се постигне договорка с Москва за изтегляне от Крим и успокояване на страстите между източната и западната част на страната, котировките ще започнат отново да се повишават. При най-лошия сценарий – въоръжен конфликт в Украйна, съответно спиране на търговията и увеличаване на запасите от хранителни продукти в страната, придружени от санкции срещу Русия, цените на храните могат да полудеят отново. От това, разбира се, може да се възползват българските производители, които ще могат да реализират продукцията си на по-добри цени. Но бързото разведряване и успокояването на търговията ще бъде от най-голяма полза за всички.


Свързани публикации.