Световната банка напомня за целта на прехода

Word Format (Word Format)

На срещата през седмицата на вицепремиера Николай Василев с директора за България на Световната банка – Андрю Воркинг, стана ясно, че банката няма да отпусне заема по ПАЛ 2 (150 млн. щ.д.), ако до края на годината не завърши приватизацията на Булгартабак и не се направи реформа в съдебната система.

Предисторията е следната. През февруари тази година Световната банка отпуска първи транш по програмата ПАЛ, като едно от условията е приключване на сделката за Булгартабак.

Коментар:

1/ Смисълът на приватизацията е да се продават държавни предприятия на частни собственици. Изглежда това се забравя от настоящото правителство, което се опитва да намери стратегически инвеститор, който да защити националния интерес и да спомогне за по-добра национална сигурност. Все понятия с неясен икономически смисъл и ако дебатът продължи да се води на тази почва, приватизацията ще се случва все по-трудно в България.

Именно в този момент се намесва Световната банка с простата истина, че със забавянето на приватизацията се спират реформите и освен това банката няма да предоставя нови заеми, докато въпросните реформи не продължат.

2/ За пореден път международна институция отправя много важно послание към българско правителство, като напомня крайната цел на реформите – изграждане на пазарна икономика в България. Защото в настоящата ситуация, сделките за двете най-големи предприятия, подлежащи на приватизация – БТК и Булгартабак, на практика изглеждат неизпълними. Освен това екипът на Световната банка споделя очакването на икономистите от ИПИ (многократно представяно пред медиите) , че „с всеки изминал месец цената на телекома пада и продажбата ще става все по-трудна“. Тоест докато правителството търси стратегическия инвеститор (или може би най-стратегическия от стратегическите), цената на компанията може да спадне още значително.

3/ Също така е необходима реформа в съдебната система, защото механизмът за гарантиране изпълнението на договорите очевидно не работи. Принципно погледнато, една от основните задачи (или дори основната) на държавата в пазарното стопанство е осигуряване спазването на договорите, което води до намаляване на транзакционните разходи и развитие на бизнес отношенията.

Какво да очакваме

Оттук нататък има два основни сценария. Според първия, който изглежда по-вероятен, правителството се съобразява с изискванията на Световната банка и приватизира Булгартабак до края на годината (като се принуждава да продаде предприятието, например на полу-стратегически инвеститор), както и изработва план за реформа на съдебната система.

Вторият сценарии предвижда невъзможност или по-скоро нежелание на правителството да изпълни исканията на Световната банка. По този начин е твърде възможно да бъде прекратено и споразумението с МВФ и да се усложни ситуацията около бъдещото членство в Европейския съюз. При всички положения, този втори сценарии изглежда значително по-малко вероятен.

© Коментарните материали от Прегледа на стопанската политика са обект на авторско право. При използването им е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатват материали от бюлетина (за абонамент:[email protected]).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.