Стопански системи и фалитът на Енрон(фолклор)

Преглед на стопанската политика – Word Format (Word Format)

Феодализъм: Имате две крави. Феодалът взима част от млякото.

Фашизъм: Имате две крави. Държавата взима и двете, наема ви да се грижите за тях и ви продава млякото.

Утопичен комунизъм: Имате две крави. Съседите ви помагат да се грижите за кравите и си поделяте млякото.

Комунизъм на практика: Имате две крави. Вие трябва да се грижите за тях, но държавата взима цялото мляко.

Тоталитаризъм: Имате две крави. Държавата взима и двете и отрича, че те изобщо са съществували. Млякото е забранено със закон.

Южноамериканска демокрация: Имате две крави. Държавата взима и двете, а вас праща в армията.

Европейска демокрация: Имате две крави. Европейската комисия решава кои регламенти за хранене и доене трябва да се прилагат. Ако такива не съществуват, комисията създава нови. Плащат ви да не доите кравите. В някакъв момент правителството взима и двете крави, застрелва едната, издоява другата и излива млякото в канавката. След това изисква от вас да попълните отчет за липсващите крави.

Капитализъм: Имате две крави. Продавате едната и купувате бик. Стадото се разраства и икономиката просперира. Продавате ги и се пенсионирате със спечеленото.

Рисковият капитализъм на Енрон: Имате две крави. Продавате три от тях на вашата публично търгувана компания, като използвате акредитив, отворен от зет ви в банката, после правите замяна на дълг срещу собственост със свързана обща оферта и си връщате всички четири крави обратно, с данъчна преференция за пет крави. Правата върху млякото от шестте крави се прехвърлят с посредник на компания на Каймановите острови, притежавана тайно от мажоритарния акционер, който продава правата върху всичките седем крави обратно на вашата публично търгувана компания. Годишният доклад отчита, че компанията притежава осем крави, с опция върху още една.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.