Стийв Форбс поздравява усилията на ИПИ за въвеждане на 10% плосък данък

Светла Костадинова, изпълнителният директор на ИПИ, която в момента е на работна визита в САЩ, бе цитирана в статия, публикувана на сайта на WorldNetDaily[i] където се упоменават постиженията на страните от Централна и Източна Европа, в това число Албания и България, в прокарването на ниски и плоски данъци върху доходите на физическите лица. Реформите, проведени от бившите комунистически страни, са определени като „икономическа революция". 

Като участник в ежегодната конференция FreedomFest, която се провежда в Лас Вегас, щата Невада и събира водещите фигури в разпространението на личната и икономическа свобода,
Светла Костадинова представи ролята на Института за пазарна икономика (ИПИ) в лансирането на кампанията за плосък данък в България през 2004 г. От работата на Института е впечатлен и Стийв Форбс, виден американски бизнесмен и милионер, с политически амбиции.

Форбс, който на два пъти се кандидатира за президент на САЩ, оглавява престижното списание Форбс (Forbes) и в момента съветва републиканския кандидат Джон Маккейн по икономически въпроси, е убеден, че страната му изостава в провеждането на нужните данъчни реформи. Според изтъкнатия защитник на плоския данък Америка може само да се поучи от икономическите промени, които вече дават резултат в 25 европейски страни, включително и в България, където се наблюдава икономически растеж (около 6% годишно) и намаление на безработицата. Форбс също така счита, че американците са „за" плоския данък, но не вярвят, че може да се прокара в скоро време. Той е обнадежден, че подобни промени в Западна, не само в Източна Европа биха засилили натиска над американските законодатели.


[i] http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=69667


Свързани публикации.