Среща с Том Палмър

На 18 март в СУ „Св. Кл. Охридски“ се проведе среща на 

 

КЛУБ на СТУДЕНТИТЕ към ИПИ 

 

с лектор Том Палмър, който говори за „Корените на кризата в САЩ“.

 

Инициативата на ИПИ се осъществява с финансовата подкрепа на Овергаз и УниКредит Булбанк, като мисията ни е да осигурим форум и средство на студенти, интересуващи се от икономика и икономическа философия, както и достъп до нови знания, различни гледни точки и идеи.

 

Том Палмър гостува в България по покана на ИПИ и в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман“. На срещата присъстваха над 90 студента от различни университети.


 

Том Палмър описа процесите, довели до финансовия крах в САЩ, както и допирните точки на настоящата криза с други подобни през 20-ти век. Различни правителствени политики, както във финансовата сфера, така и конкретно по отношение на имотния пазар в САЩ, бяха детайлно описани и разкритикувани от американския ни гост. Корените на кризата не се крият в свободния пазар, а в правителствената политика на обещания, гаранции и пренебрегване на всякакъв риск.

 

 

* Том Палмър е старши сътрудник в институт Катон (Cato Institute) и директор на образователната програма към него (Cato University); вицепрезидент на международните програми към американската фондация Атлас (Atlas Economic Research Foundation) и генерален директор на Глобалната инициатива за свободна търговия, мир и просперитет (Atlas Global Initiative for Free Trade, Peace, and Prosperity); автор на книгата „Realizing FreedomLibertarian TheoryHistoryand Practice“ (2009).


Том Палмър играе активна роля в разпространението на либералните идеи още от 70-те години на миналия век. Изнасял е лекции на всеки един континент, включително в някои от най-потиснатите и опасни места на планетата. Навремето е вкарвал незаконно книги в Съветския съюз и страните от Варшавския договор, а наскоро изнася лекции и води семинари в Ирак и в Афганистан.

 

Хората, които го познават, казват, че не познават друг човек, който да чете толкова много, което от своя страна го превръща в изключително интересен и провокативен лектор. Книгите, както и многобройните му пътешествия, му дават знания за света, до които всеки би искал да се докосне.


Свързани публикации.