Ран: „Чудото“ Батуми

Древен грузински град се радва на модерна пазарна икономика

 

Батуми, Грузия

Градът е един от най-старите на света, а мястото е населявано поне от XII век пр. Хр. Сега той се превръща в един от най-модерните градове на света. Неговото разположение на брега на Черно море е забележително, с портокалови горички и заснежени планински върхове, до които буквално може да се стигне пеша от плажовете.

Докато повечето богати държави са в процес на пилеене на богатството, което някога са създали, по света съществуват места, които бележат голям прогрес, просто правейки правилните неща. Едно от тези места е малката и сравнително бедна Грузия. По ирония на съдбата Грузия, въпреки успеха си, е напомняне за САЩ, че намаляването на излишните регулации и свиването на държавната намеса се отплащат.

Грузия е погълната от СССР през 1921г. и си възвръща независимостта през 1991г. Грузинците се борят да развият демокрация с пазарна икономика през първите години на независимостта си, ала неуспешно, до избирането на младия, частично образован в САЩ реформатор и поддръжник на пазарната икономика Михаил Саакашвили през 2004г. Президентът Саакашвили и неговите колеги реформатори – въпреки някои грешки, като например влизането във война с Русия през 2008г.  – са направили много повече добри, отколкото лоши неща.

Грузинците премахнаха много регулаторна бюрокрация, преминаха към, до голяма степен, свободен търговски режим и преминаха към 20-процентен плосък подоходен данък и 15- процентен корпоративен. Резултатите са впечатляващи. В доклада на Световната банка „Условия за правена на бизнес“ за 2012г. Грузия се нарежда на 16-то място от 183 държави и е на 1-во сред 24-те държави от Източна Европа и Централна Азия. Грузия е номер 27 в класацията на Фрейзър/Катон според Индекса за икономическа свобода по света – досега най-високото постижение в региона. Най-важен е фактът, че Грузия се нарежда на 7-мо място по бизнес регулации и на 15-то по размер на правителството.

Грузия е имала по-голям успех в борбата с корупцията, отколкото всяка друга страна. В Световния корупционен барометър на Transparency International за 2010 г., който представлява проучване на общественото мнение, Грузия лесно се класира на първо място от 86 страни – невероятните 78% от анкетираните граждани смятат, че корупцията е намаляла. Според нов доклад на Световната банка  „От 2003 г. насам  Грузия е имала уникален успех в борбата с корупцията в сферата на обществените услуги. Много страни по света се борят със същия проблем. Грузия е доказала, че успехът може да бъде постигнат за сравнително кратък период от време благодарение на силната политическа воля и съгласувани действия от правителството. „

В Грузия има съотношение дълг към БВП, което е на половината от това в Съединените щати, Обединеното кралство и Франция. С изключение на периода веднага след руската инвазия през 2008 г., Грузия се радва на висок темп на икономически растеж в резултат на реформите, с очакван ръст от 7% тази година. Въпреки успехите, Грузия трябва да направи повече, за да намали нивото на безработица и да достигне стандарта на живот на развитите страни.

 

Батуми е най-големият град в региона Аджария на Грузия. Ръководителят на правителството на Аджария за последните осем години е умен, представителен и динамичен 40-годишен адвокат, Леван Варшаломидзе. Той стои зад голямото преустройство на региона и най-вече на Батуми. Преди век, преди комунистите да го провалят, Батуми е бил проспериращ пристанищен град. Голяма част от стария град вече е възстановена. По протежението на  участък от брега на Черно море с дължина няколко мили, от летището до центъра на стария град низ от международни луксозни хотели с отличаваща се архитектура, офис сгради и жилища са завършени наскоро, а други са все още в процес на строителство.Старите, грозни блокове в съветски стил се събарят и се заместват с модерни, добре проектирани кооперации и апартаменти. Възраждането и преустройството на Батуми с право се нарича „чудото” Батуми.

Батуми все още е основно летен туристически център. Председателят Варшаломидзе ми каза, че той се опитва да стимулира развитието на несезонни услуги, включително развитието на международен финансов център. За разлика от много политици в Съединените щати и Европа, той не се опитва да руши. За негова чест той полага големи усилия да създаде нов, по-добър и много по-проспериращ Батуми. Тайната на успеха на Грузия и Батуми е проста – по-малко регулация, по-ниски данъци и повече свобода. Това е формула, която може да работи навсякъде.

 

* Статията е публикувана за първи път във вестник „Washington Times“ в понеделник,19 март, 2012 година. Оригиналният текст е достъпен тук. Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Веселин Василев – стажант в ИПИ.  

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Консултативния съвет на ИПИ.



Свързани публикации.