Пресконференцията на ИПИ по повод актуализацията на държавния бюджет

На пресконференцията в БТА участваха: Петър Ганев, Светла Костадинова и д-р Ричард Ран


Едно гласуване и тръгваме надолу


Българското правителство е на път официално да изостави разума във фискалната си политика. Държавата харчи повече, отколкото може да си позволи и се налага ревизия на бюджета. Промените в Бюджет 2010 узаконяват огромния бюджетен дефицит, който вече така или иначе се трупа.

Ревизията на Бюджет 2010 ясно показва къде се крие проблемът – промените залагат 1,4 млрд. лв. по-малко приходи и 1,4 млрд. лв. повече разходи спрямо 2009 г. Погледнато така, за някакво свиване или „затягане на колана“ в публичния сектор е трудно да се говори. Да, предвидени са някои съкращения, но наред с тях за предвидени и нови разходи, който отново накланят везните в грешната посока. Истината е, че бюджетният дефицит не е неизбежен, а е решение и избор на политика от страна на управляващите.

Тази политика ни води по опасен път. Това е пътят на дефицита, който трудно може да бъде овладян и най-често води нови дефицити след себе си (става хроничен).

Нещо повече, високите харчове притъпяват стимулите за реформи и те се бавят. Това е път, по който по-добре въобще да не тръгваме, тъй като той не води до растеж, а до срив в доверието, удължаване на кризата и дългосрочни структурни проблеми.

Това не е единственият възможен път. Пътят на растежа е все още пред нас и няма пречка да поемем по него. Това е пътят на разумната бюджетна политика и реформи. Балансираният бюджет е възможен, той води със себе си оптимизъм, инвестиции, добри перспективи и бързо възстановяване от кризата. Това е и пътят към еврото.

Разумната бюджетна политика изисква съкращаване на държавните разходи. Това включва както преосмисляне принципно на публичните функции и дейности, така и мерки за съкращаване на разходи веднага. Ефективни съкращения във всяко едно министерство и намаляване на трансферите за общини, съдебна власт, висши училища, БАН, БНТ и БНР, както и отлагането на големи държавни харчове могат да обуздаят появата на голям дефицит и да провокират реформи.

Реформите в пенсионната система и здравеопазването са крайно наложителни и трябва най-накрая да започнат да се случват. Въвеждане на лични пенсионни сметки (пенсионни спестявания вместо пенсионни обещания) и премахване на монопола на здравната каса (възможност за конкуренция и свободен избор) са разумната политика.

Опитът на България от последните години показва, че страната ни може да бъде успешна, но за целта трябва да сме разумни с бюджета и да не забравяме за реформите. Пътят на растежа е пред нас и решението дали ще тръгнем по него е изцяло наше. Другият път също е пред нас, но с него тръгваме надолу.


Презентацията от пресконференцията можете да намерите ТУК.

За контакти: Петър Ганев, ИПИ

[email protected]; 02/952 62 66


Свързани публикации.