Предпремиера на книгата „Евроинтеграция без илюзии“ на Вацлав Клаус

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА – МЯСТО ЗА СРЕЩИ И ДИСКУСИИ

http://library.ime.bg/

предпремиера на книгата

 

„ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ БЕЗ ИЛЮЗИИ”

ВАЦЛАВ КЛАУС

 

Книгата представиха: Петьо Ангелов, Аделина Марини, Петър Ганев,

Калин Манолов

 

„Евроинтеграция без илюзии” е една изключително навременна книга, чиято мисия е да помогне за връщането на Европа към нейните класически либерални корени” – сподели издателят Калин Манолов в уводните си думи към многобройната публика, събрала се в Икономическата библиотека.

Гости на Икономическата библиотеката бяха посланикът на Чешката република Н.Пр. Павел Вацек, неговият заместник Томаш Хробак, проф. Валери Димитров, проф. Светослав Масларов, Калин Христов, журналисти, студенти и хора, с интерес към темата и личността на Клаус.

В „Евроинтеграция без илюзии” чешкият президент Вацлав Клаус, известен със своя евроскептицизъм, поддържа тезата, че бъдещето на Европейския съюз трябва да е по-скоро към създаване на Организация на европейските държави, отколкото Съюз на европейските постдемократични републики.

Сърцевината на Европа и единствената гаранция за нейното бъдеще са (и винаги са били) националните държави. Наднационалните и паневропейските институции, и изобщо всички опити Европа да бъде овладяна и управлявана от едно място, са водили до несвобода, потисничество на цели народи, пълно подчинение на по-силния и други подобни явления. Поради това и рано или късно подобни опити са се проваляли.”  – В. Клаус

Своето мнение за книгата споделиха преводачът Петьо Ангелов, Аделина Марини – основател и главен редактор на сайта erinside.eu, специалист по въпросите на Евросъюза и Петър Ганев – старши икономист от Института за пазарна икономика.

Според Петьо Ангелов в книгата няма маниерничене, няма литература. Написана е живо, на разговорен език, достъпен за хората. „Чете се бързо, но се възприема бавно…Това е книгата, която може да прочете преди лягане, но ви очакват много безсънни нощи” – е оценката на преводача. 

За специалиста по въпросите на ЕС Аделина Марини основният проблем е накъде вървим. Аргументацията на Клаус е затвърдила и нейното усещане за противоречия вътре в самия Съюз.

С известно съжаление журналистката отбеляза, че президентът Вацлав Клаус не е нашия президент, а ние имаме нужда от човек на такъв висок пост и най-вече с такава гражданска, национална и държавническа позиция.

В какво се изразява евроскептицизмът на Вацлав Клаус беше един от въпросите, върху които се спря Петър Ганев. Той подчерта, че Клаус е скептик по отношение на Евросъюза, но не и по отношение на Европа.

Петър Ганев се спря и на коректното отношение на Клаус към тези, които не приемат неговата теза. В книгата си чешкият президент разглежда не само аргументите, подкрепящи неговите идеи, но така също и контрааргументите на своите опоненти.

Икономическите ползи/загуби на страните-членки в ЕС и въпросът за съдбата на демокрация бяха също застъпени в изказването на Петър Ганев.

„Маастрихт ознаменува качествения преход от общност на независими европейски държави към съюз, който стои по-високо от отделните страни и който по тази причина се стреми да получи мандат и да извлече авторитета си от регионите или направо от гражданите на Европа. Това е нов вид обединение, застъпниците на което го разглеждат като победа над разпокъсаността на континента в миналото. Никой обаче не претегля разходите и ползите от него, тъй като a priori се предполага, че разходите са нулеви, а ползите – високи. Това предположение обаче трябва да се провери.

…Маастрихсткият европеизъм е рожба на нелиберално мислене, което за съжаление е характерно не само за социалистите и социалдемократите, но и за християндемократите.”

Книгата можете да заемате от Икономическата библиотека. Просто натиснете бутона „Резервирай”!


Свързани публикации.