Покана за семинар: Свободна ли е „свободната търговия”?

Институтът за пазарна икономика и Фондация за свободата Фридрих Науман

ви канят на семинар

Свободна ли е „свободната търговия"?

Семинарът е насочен към студентите. 

Дебатът за свободната търговия винаги е бил на дневен ред. През последните 2-3 века, свободната търговия е била представяна както като естествено право, което води до просперитет и мир по света, така и като някакво зло, което заплашва местните култура, промишленост и работни места. Какви са обаче аргументите и какво стои зад всичко това? Наистина ли свободната търговия е най-прекият път към просперитета и мира или пък това е просто мит? Каква е всъщност ролята на двете световни войни? Какво се случва, когато една страна затвори границата си? Какво може да каже Бастиа (1801 – 1850) за блокадата на гръцките фермери?

Това са все въпроси, над които ще разсъждаваме по време на семинара.

Програма

Кога: 25 февруари 2010 (четвъртък)

Къде: хотел „Радисън" (площад „Народно събрание" 4) – зала 6

17.00 – 17.05                    Откриване – Петер-Андреас Бохман – ръководител проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман"

17.05 – 18.15                    Доколко е свободна „свободната търговия" в съвременния свят? Променил ли се е дебатът за и против свободната търговия през последните повече от 200 г. или тъпчем на едно място? Какви са митовете за свободната търговия? Какви са заплахите за свободната търговия в момента и какво е отражението на кризата?

18.15 – 19.00                    Обсъждане, коментари – всеки ще може да задава въпроси или просто да изкаже мнение.

19.00 – 20.00                   Разговори на чаша вино.

За регистрация, моля изпратете имейл до [email protected], най-късно до 22 февруари 2010 г. с двете си имена, телефон за връзка и учебно заведение. Местата са ограничени.


Свързани публикации.