Покана: Предпремиера на книгата на Вацлав Клаус – „Евроинтеграция без илюзии”

 

http://library.ime.bg/

 

 

ви кани на предпремиерата на книгата 

„ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ БЕЗ ИЛЮЗИИ” от Вацлав Клаус

 

Къде? – Икономическата библиотека – бул. „Патриарх Евтимий” 22, етаж 3

Кога? – На 16 февруари (четвъртък) 2012 г., в 18.00 часа

 

Вацлав Клаус (1941) е чешки политик и икономист, вторият демократично избран президент на Чехия, един от най-влиятелните политици в историята на Чешката република.  Той е един от основателите на Гражданската демократична партия в Чехия. В края на февруари 2003 г. Вацлав Клаус е избран за президент,  а през 2008 г. е преизбран на президентския пост.

Клаус е роден в Прага. Завършва висшето си образование в родния си град, във Висшия институт по икономика. По-късно продължава професионалното си развитие в Италия и САЩ. След завръщането си в Чехословакия Вацлав Клаус започва да пише статии на икономически теми за опозиционно настроените вестници – „Tvar“ и „Literarni Noviny“. В периода 1963-1970 г. Вацлав Клаус работи в Института по икономика на Чехословашката академия на науките. През 1970 г., по политически причини, е принуден да изостави научната кариера и дълго време работи в Чехословашката държавна банка.

Политическата му кариера започва през декември 1989 г., когато става министър на финансите. През октомври 1991 г. е назначен за заместник министър-председател на Чехословашката федеративна република. В края на 1990 г. става председател на най-силния по това време политически субект Граждански форум. След разпадането на форума става съосновател на Гражданската демократическа партия и е неин председател до декември 2002 г. С тази партия през юни 1992 г. печели парламентарните избори и оглавява правителството на Чешката република. На този пост участва в мирното разделяне на Чехословашката федерация и създаването на самостоятелна Чешка република.

Носител е на много международни награди и почетни докторати от университети в целия свят. Публикувал е повече от 20 книги на обществени, политически и икономически теми.

През 2007 г. излезе книгата му „Синя, а не зелена планета“ е издадена в Чехия през май 2007 г. и за кратко време успя да разбуни духовете в западния свят. В нея Клаус представя алтернативна на екоистерията позиция  разглежда въпроса за опазването на околната среда като форма на робство, което светът доброволно приема.

През декември 2008 г. – малко преди Чехия да поеме председателството на ЕС – в София бе представено българско издание. Вацлав Клаус лично представи провокативната си книга пред българската публика.

 

Най-новата книга на Вацлав Клаус е  „Евроинтеграция без илюзии” (2011).

„Евроинтеграция без илюзии” е високоинтелигентна, провокираща към размисъл книга, която поставя процесите на евроинтеграция в широка социологическо-историческа рамка. Погледът на чешкия президент върху развитието на съюза е безпощадно реалистичен. Според него Европа се движи към „изгубено десетилетие”, което може да се сравни ситуацията в Япония през 1990 г.: с липса на икономически растеж, съкращаване на постоянните и спасителните пакети, както и социални сътресения. 

На предпремиерата на книгата ще присъстват  посланикът на Чешката република Н.Пр. Павел Вацек и неговият заместник Томаш Хробак.

Книгата ще бъде представена от Здравко Попов – посланик на Република България в Чешката република, Аделина Марини от сайта erinside.eu и Петър Ганев – старши икономист от Института за пазарна икономика.

„Маастрихт ознаменува качествения преход от общност на независими европейски държави към съюз, който стои по-високо от отделните страни и който по тази причина се стреми да получи мандат и да извлече авторитета си от регионите или направо от гражданите на Европа. Това е нов вид обединение, застъпниците на което го разглеждат като победа над разпокъсаността на континента в миналото…

Сърцевината на Европа и единствената гаранция за нейното бъдеще са (и винаги са били) националните държави. Наднационалните и паневропейските институции, и изобщо всички опити Европа да бъде овладяна и управлявана от едно място, са водили до несвобода, потисничество на цели народи, пълно подчинение на по-силния и други подобни явления. Поради това и рано или късно подобни опити са се проваляли.” „Евроинтеграция без илюзии”

 

Местата са ограничени. Моля да потвърдите присъствието си до 15 февруари 2012 г. (сряда), на e-mail: [email protected]

Библиотеката е съвместна инициатива на Института за пазарна икономика и Българската макроикономическа асоциация и се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.


Свързани публикации.