Пазарен или държавен резерв?!

Някога да сте чували за източване на пазарния резерв на България? Предполагам, че НЕ. Всъщност няма как да сте чували, защото такова понятие не съществува (поне досега). Съществува обаче нещото „държавен резерв" и при него източването играе централна роля.

Разбира се, не всички мислят така. Николай Боршуков, председателят на държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси", например твърди: източване няма, по-скоро отклоняване на държавни резерви! Някои отричат дори и това отклоняване. Наскоро от Кремиковци твърдо заявиха, че съхраняваните въглища на резерва не са изчезнали, просто към момента на проверката не са били в наличност! …Моля?!

Подобни изказвания определено подсказват, че нещата съвсем не са кристално чисти. Това обаче не е проблем само на прокуратурата. Държавният резерв се финансира директно от бюджета на България – за 2007 г. субсидията е 16 119 300 лв. Бюджетът пък се финансира не от кого да е, а от всички икономически агенти в страната. Това на практика означава, че всяко източване или отклоняване на държавни резерви е престъпление и то не към отделни индивиди, а към абсолютно всички граждани.

Какво прави държавните резерви толкова проблемни?

„Държавните резерви представляват основни суровини, материали, горива, хранителни продукти, лекарства и болнично-домакинско имущество и други, предназначени за задоволяване потребностите на националното стопанство и населението при кризи, при положение на война, военно или извънредно положение."

По същество държавният резерв представлява един голям „хладилник". Този хладилник обаче е ничия собственост или по-скоро държавна такава. Държавата обаче е неодушевено понятие, което означава, че определени индивиди трябва да бъдат натоварени да отговарят и оперират с „хладилника". Така че, представете си един голям хладилник за който никой не е на ясно какво точно съдържа и само определени хора имат достъп. Изкушението е прекалено голямо и очевидно. Много по-лесно е да крадеш или заемаш от обществото, отколкото от определен индивид.

Пазарен резерв

„Пазарните резерви представляват абсолютно всички суровини, предназначени за задоволяване потребностите на индивидите във всеки един момент"

Ето, че използвайки дефиницията за държавните резерви бързо съставихме такава и за пазарните. Пазарните резерви принадлежат на определени хора. Те не са ничии. Те са плод на труда на отделния човек и само той може да се разпорежда с тях. Те обхващат всички сфери на нашия живот. Те са навсякъде около нас. Нека да дойде някой да ги отклонява. Виждали ли сте някой да източва/отклонява хляба от кварталната пекарна? Или да източва кафето ви? Или бензина от колата ви? Добре де, това последното може и да се случвало. Важното е, че при пазарните резерви не може да става дума за злоупотреби. При тях нещата са кристално чисти. Всичко различно от това е кражба, която е наказуема и ощетява отделния индивид, не обществото.

Нужни ли са държавните резерви?

Това е естественият въпрос до който достигаме. Ако пазарните резерви задоволяват по един естествен начин потребностите ни, можем ли да разчитаме само на тях? Има ли извънредни ситуации (криза, бедствие, война), при които тези пазарни резерви стават безсилни?

Каква ще е тази криза или бедствие при което пазарът ще спре да работи? След като вече сме част от глобалния пазар, това не означава ли, че независимо от размера на кризата/бедствието винаги ще има функциониращи пазари? Дали помощта ще пристигне от някой склад на държавния резерв или от съседния функциониращ пазарен резерв, резултатът ще е все същия. Разликата е, че от „хладилника" на държавния резерв, могат да ви кажат: Вижте сега, в момента житото не е налично. Изчакайте с това бедствие още един месец.

В случай на война тези разсъждения остават в сила. Държавните резерви не могат да задоволяват нуждите на населението за дълъг период от време. Това означава, че така или иначе ще се нуждаем от пазарно осигурени блага (пазарен резерв). Няма причина да не го правим от самото начало – пазарът няма да изчезне или да спре да функционира. Това означава, че не се нуждаем от какъвто и да е било резерв. Няма резерв, няма злоупотреби!


Свързани публикации.