Общото при тримата основни кандидат-президенти

Изборите наближават и се надяваме, че ще намерите човек, идея и причина да гласувате в неделя.

 

Интересно нещо се случва в последните дни. Въпреки силно ограничените правомощия на българския президент, забелязахме, че и тримата основни кандидати споделят нещо общо. Ето какво: 

  • 10 октомври, Миглена Кунева: „Ако по един закон няма изготвена оценка на въздействието, ще налагам вето“ – тук 
  • 12 октомври, Росен Плевнелиев „кандидат-президентската двойка се е ангажирала да не се допусне приемането на закони без предварителна оценка за въздействието им.“ – тук 
  • 18 октомври, Ивайло Калфин: „Ако стана президент, ще налагам вето върху закони, които са приети без оценка за въздействието им върху бизнес средата.“ – тук 

За информация:  

Оценката на въздействието е задължителна в почти всички страни в ЕС. Това е начин администрацията да намира решение на проблемите и да осъществява политики без да вреди на гражданите и бизнеса. У нас тя е задължителна – в Закона за нормативните актове е казано, че ако в Народното събрание се внесе проект на нормативен акт, който е без обосновка, то той трябва да се остави без разглеждане.  

Както и предполагате, това не се случва. Нито проектите на закони имат оценка на въздействието, нито в Парламента някой е спрял разглеждането им, защото нямат такава оценка. 

Резултатът е плачевен – лоши закони, струващи милиони на всички, постоянни поправки в Парламента и възможност на лобистки групи да прокарват специалните си интереси. 

ИПИ от години настоява за задължителна оценка на въздействието. Ние правим такива оценки, обучаваме неправителствения сектор и администрацията, постоянно оказваме натиск и задаваме въпроси, които биха били логични ако администрацията мисли преди да действа.

Ние ще продължаваме да правим такива оценки, за да спрем лобистки предложения. Екипът на ИПИ вярва, че с експертни анализи и постоянство е възможно да се промени средата, въпреки че не става бързо и лесно.

 

П.П. Вярвамe, че според вас усилията против лошата законодателна практика в България са смислени и трябва да се насърчават. Ето как и вие можете да се включите в тези усилия.


Свързани публикации.