НСИ обяви ИНФОСТАТ

Преди броени дни НСИ обяви пускането на ИНФОСТАТ – отдавна необходима и чакана платформа за изтегляне на редове от данни за избрани от потребителите индикатори, периоди, географско покритие, честота и други критерии. Такива платформи отдавна се предоставят от Евростат, Световна Банка и ООН, както и от някои български институции като БНБ. Както НСИ обяснява в своето официално съобщение:

„Платформата предоставя статистическа информация за демографското и социално-икономическото състояние и развитие на България. Потребителите имат възможност да създават таблици с данни по различни показатели, както и да ги визуализират графично. Системата позволява резултатите и техните метаданни да бъдат изтегляни в следните формати: xlsx, csv и pdf.”

Първите ни впечатления от платформата са като цяло положителни. Най-после потребителите на статистическа информация имат инструмент, чрез който да могат да заявят и получат точно и само данните, които ги интересуват. Всеки, който е прекарал часове в сваляне на .xls файлове от сайта на НСИ, и след това страница по страница е копирал в отделен файл само информацията, която му е нужна, трябва да почерпи. Системата има и платен модул за по-детайлни разбивки, който тепърва ще изпробваме, и който следва същата логика и структура.

Радващо е, че родната статистика най-после прави сериозни стъпки в посока повишаване на достъпността на данните. Платформата позволява използването на различни филтри, дава възможност и за визуализация на данните преди тяхното изтегляне в желан от потребителя формат.

Разбира се, има какво още да се желае:

  • Структурата на платформата е сравнително тромава. Различните видове данни следват тематичната структура, която присъства и на сайта на самия НСИ. Макар това да позволява на традиционните потребители на статистическа информация да се ориентират бързо, далеч по-удобно (за всички) би било, ако се въведе някакъв вид дървовидна структура на съдържанието. Опит може да се почерпи от Евростат. Така няма да се налага потребителят да мине през 4-5 страници, докато открие данните, които иска да заяви.
  • Външният вид на самата платформа не е достатъчно добър. С минимални усилия и услугите на дори един единствен професионален дизайнер цялостното преживяване на потребителя може да бъде подобрено неимоверно, без това да струва кой знае колко.  
  • Има някои откровено странни решения, между които използването само на главни букви за изписване на  най-ниското ниво на разбивките с данни – необяснимо решение, което прави сайта трудно четим.

Тези недостатъци, обаче, са лесно преодолими. Искрено се надяваме, че развитието на платформата няма да спре с нейното пускане в експлоатация. Проблеми с нея най-вероятно тепърва ще се появяват, а ИПИ (като редовен потребител на тази информация) ще сигнализира за тях.

ИНФОСТАТ предлага една добра база и има потенциала да се превърне в мощен помощник на всеки, който се интересува от данни или работи с тях. Поздравяваме колегите от НСИ и пожелаваме успех на платформата!


Свързани публикации.