Новини от бюджетна комисия

Преглед на стопанската политика – Word Format (Word Format)

На 6 декември, след набързо приетия на второ четене проектозакон за бюджет на държавното обществено осигуряване, и отложеното заседание по второто четене на проектозакона за държавния бюджет за 2002г., комисията по бюджет и финанси проведе дискусия по искането на Висшия съдебен съвет за увеличаване на субсидията за институциите на съдебната власт. В същия дух бе и предложението на народния представител Муравей Радев. Исканото увеличение е 59 млн. лева над предвидените от правителството 121.9 млн. Бившият финансов министър предложи допълнителният разход да увеличи дефицита, а настоящият министър отхвърли искането, именно защото дефицитът не трябва да се увеличава. Без да коментираме основателността на въпросните разходи, дебатът в комисията бе най-малкото различен от повечето спорове за държавни (на данъкоплатците) пари, защото:

1/ След няколко прецедента на натиск от заинтересовани групи (таксиджии, и т.н.), възможността всеки да поставя ултиматуми пред правителството става все по-вероятна.

2/ Има опит да се постави връзка между ефектите от решение на съдебен орган (ВАС за цените на парното и тока) и издръжката на съдебната система за следващата година;

3/ Един депутат (Черкелов) и един съдия (Иван Григоров) направиха опит да разграничат същността на държавната субсидия за съдебната власт и другите преразпределителни дейности на държавата (напр. субсидии за телевизия, болници, общини и т.н.).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.