Ново в Икономическата библиотека – Книгата, четенето, знанието

МЕСЕЧЕН БЮЛЕТИН

година II, брой 74

КНИГАТА, ЧЕТЕНЕТО И ЗНАНИЕТО

Интервю със Светла Костадинова

 

 

Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика от 2007 г. В класацията на в. „Капитал” – 100-те най-влиятелни жени, от юни 2012 г. – Светла зае 29-то място. Съставителите на класацията посочват, че тя е „част от новото поколение либерални икономисти, които през последните десет години възпитават българското общество в ценностите на свободния пазар…”

Въпрос: Помниш ли първата си книга? Сама ли я прочете?

Светла: Да, това беше „Добър ден! Аз съм рачето Стаматко” на Валентин Пламенов. Явно съм я прочела сама, даже имам спомен да я чета на по-малкия ми брат по-късно. Всъщност, това стана любима детска книга за семейството и преди година се опитахме да намерим копие на площад Славейков, но без резултат.

Въпрос: Една и съща книга може се възприема по различен начин – зависи от възрастта, опита, настроението и…На теб случвало ли ти се е?

Светла: Разбира се. Първият пък, когато прочетох някои от книгите на Виктор Суворов не разбирах много от нещата, описани в тях и ги възприемах повече като шпионски романи. По-късно, когато завършвах гимназия осъзнах, че това е опит на автора да представи военната история по времето на Сталин от своя гледна точка. Започнах да чета и други подобни книги, но интересът ми към темата в последствие намаля и се пренасочи в други посоки. Истината е, че нямам време да препрочитам книгите отново.

Въпрос: Има ли нужда знанието от специални грижи? В тази връзка ще ни разкажеш ли как се стигна до идеята за „Икономическа библиотека на ИПИ и БМА”?

Светла: В ИПИ винаги се е четяло много, защото за да си вършим работата добре трябва да имаме добра подготовка и да сме наясно със случващото се по света. Навсякъде има успешни примери за публични политики, които биха подобрили живота в България. Книгите са естествен източник на идеи, аргументи и знание. Негласно има правило всеки от екипа, който е в командировка да носи книги. С времето се натрупа значителен фонд и решихме, че той трябва да е достъпен за всеки, който иска да чете. Затова и организирахме този процес като създадохме електронен каталог на книгите и начин те да се отдават за четене. По-важната част от тази идея обаче са събитията, на които представяме определени автори, събираме хора и правим обсъждания. Често това привлича младите хора към дадени книги или просто към библиотеката и те идват по-късно с въпроса „Какво ще ми препоръчате за четене?”. Тогава разбираме, че има смисъл от тези усилия.

Въпрос: Имаш ли предпочитани заглавия/автори от Икономическата библиотека?

Светла: Много от книгите, които са в икономическата библиотека са в списъка ми за четене, но времето не достига. Част от тях съм използвала в работата си, без да мога да ги прочета от началото до края. Сред предпочитаните заглавия са тези, които описват как са се променяли страните, но от икономическа гледна точка. Автори като Мизес и Хазлит са винаги актуални за мен. Харесвам и Рон Чернов, който има задълбочен подход в представянето на известни личности. Интересни са ми историите на интересни личности, които описват живота им и показват трудностите, но и успехите в един живот.

Въпрос: Имат ли библиотеките бъдеще?

Светла: Винаги ще има хора, които обичат да четат, защото любознателността и стремежът да се научават нови неща са присъщи на човека. Форматът на библиотеките вече се променя и това може само да ни радва, защото така има повече възможности за четене. Новите устройства за четене – таблетите, променящият се начин на живот и ежедневието налагат тези промени.

 

 

НОВИ КНИГИ

Running Lean: Iterate from Plan A to a Plan That Works

Ash Maurya

O’Reilly Media, 2012

We live in an age of unparalleled opportunity for innovation. We’re building more products than ever before, but most of them fail–not because we can’t complete what we set out to build, but because we waste time, money, and effort building the wrong product.

http://library.ime.bg/running-lean/ 

My Life and Work

Henry Ford

CreateSpace, 2011

This anthology is a thorough introduction to classic literature for those who have not yet experienced these literary masterworks. For those who have known and loved these works in the past, this is an invitation to reunite with old friends in a fresh new format. From Shakespeare s finesse to Oscar Wilde s wit, this unique collection brings together works as diverse and influential as The Pilgrim s Progress and Othello. As an anthology that invites readers to immerse themselves in the masterpieces of the literary giants, it is must-have addition to any library.

http://library.ime.bg/my-life-and-work/

Икономика и организация на фирмата

Albert Jay Nock

ГорексПрес, 2006

Предлаганият учебник е написан в съответствие с учебната програма по дисциплината „Икономика и организация на фирмата“. Той е предназначен за обучаващите се в професионалните гимназии по икономика и финанси, колежите по бизнес, както и за всички, които се интересуват и изучават проблемите на икономиката и управлението на фирмите.

http://library.ime.bg/ikonomika-i-organizaciya-na-firmata/

Маркетингови  анализи 

Галина Младенова

Издателство Тракия-М, 2000

Настоящата книга е предназначена за онези читатели,които вече са овладели „азбуката“на маркетинга. Целта на „Маркетингови анализи“е да ги отведе към по-високите етажи на маркетинговия процес,да им помогне при изясняване и оценяване на резултатите от маркетинговата дейност на организацията и при планиране на бъдещото и развитие. Книгата е интересна за всички читатели, за които новостите в икономическата теория и практика са предизвикателство и стимул за развитие и самоусъвършенстване.

http://library.ime.bg/marketingovi-analizi/

The Economist 

Първият брой излиза през септември 1843 г. и е издаден от шотландския бизнесмен и политик Джеймс Уилсън. Заради своята глобална тематика и ориентация списанието се възприема повече като международно, а не като английско издание.

Сред основните теми, разработвани в списанието, са: политика и международни отношения, икономически и финансови новини, наука и култура.

Обикновено във всеки брой 25 страници се посвещават на политиката, обособени в раздели за Великобритания, Европа, Близкия изток и Африка, Азия, САЩ и Америка. Други 4 страници са заети от детайлни финансови и икономически новини и показатели от цял свят, които се ползват с голям авторитет в деловите среди.

Всеки понеделник на разположение при нас е последният брой на списанието.  

Възползвайте се, тъй като не всичко от печатното издание ще намерите в електорнния му вариант!

 

Всичко, което трябва да направите, за да се абонирате или подновите абонамента си!

Очакваме ви!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Свързани публикации.