Неправителствена организация агитира срещу прахосничеството на държавни средства*

"Граждани срещу прахосничество на държавни средства" (Citizens Against Government Waste, CAGW) е най-голямата неправителствена организация на данъкоплатците в Съединените щати с над един милион членове и поддръжници, която се е посветила да премахне прахосничеството, измамата, злоупотребата и лошото управление на държавни средства от правителството. Техният подход в кампанията им за намаляване на прахосничеството е чрез кампании по време на обсъжданията на различни законопроекти. Ето призивът им от тази седмица, който е много релевантен и за България.

***

В момента Съединените щати са въвлечени в една от най-важните битки в съвременната история относно държавния бюджет, обсъждан от Конгреса. По този повод президента на CAGW Том Шатц отчаяно и спешно призовава всички да подкрепят организацията.

Трите най-скорошните победи на организацията, които демонстрират че CAGW заслужава подкрепата на гражданите са:

  1. Организацията успешно блокира рекордния федерален заем от $2,3 млрд. отпуснат на Дакота, Минесота и Източната железница (DM&E Railroad) със специална лихва-подаяние, който най-вероятно нямаше да бъде изплатен, обременявайки още повече данъкоплатците. 
  2. Успешно настоя „Брегова охрана" да преразгледа и наложи по-строг контрол върху изключително лошо управляваната от нея Deepwater acquisition program, която рискува да пропилее десетки милиарди долари.
  3. Наградата от месец март "Прасе на годината", дадена от организацията на Сам Фар (републиканец, щат Калифорния), придоби широка публичност и Конгреса премахна предвидените разходи за $25 млн. за производителите на спанак от парите, предвидени за спешни военни разходи.

В настоящия си призив г-н Шатц, президента на CAGW разказва за шокиращия бюджет от $2,9 трилиона, предаден за обсъждане от Конгреса, и за драконовския размер на данъчно облагане което се прокарва.

В момента CAGW е въвлечена в херкулесова борба да спре внушително увеличение на държавните разходи. Конгресът е подготвил проект на държавния бюджет за 2008 година и размерът му е шокиращ – $2,9 трилиона. По молба на Президента, Конгресът призовава към увеличение през следващата година на вътрешните дискреционни разходи с огромната сума от $25 млрд.. Предложението идва от същия Конгрес, който обеща да балансира бюджета!

Въпреки това, колкото и плашещо да е разширяването на федералното правителство, това не е най-голямата заплаха според Том Шатц.

Много по-лошо е, както се изрази New York Times, че Сенатът предлага разходен план, но не и начин за финансирането му. Председателят на Комисията по бюджет на Сената Кент Конрад (щат Северна Дакота) публично предложи само едно решение – Агенцията за държавни приходи (Internal Revenue Service) да проверява и събира данъци от американците както никога досега.

Безпрецедентната кампания на Конгреса за събиране на данъци, която ще означава повече документи, бюрокрация и разправии, както и може би нови и значителни глоби за гражданите, е възмутителна и заплаха за всички данъкоплатци. CAGW призовава всички да се включат активно в работата на организацията, за да може да продължава да постига промени особено сега, когато започва критичната втора половина на годината.

Повече информация за организацията можете да намерите на тяхната Интернет страница http://www.cagw.org/.

* Резюмето е изготвено от Анелия Иванова, стажант в Институт за пазарна икономика.


Свързани публикации.