Назад към буквара или за смисъла от реформа в регистрацията на фирмите

Хората започват бизнес не за да се регистрират, да платят на адвокат, да създадат работни места, да платят данъци, да похарчат 616 часа на година на фирма за разправия с данъчните власти, да заделят заедно около 125 000 работни дни на година само за подписване на статистически отчет и данъчна декларация.

  • Те започват бизнес с някаква друга идея, например да спечелят, да комбинират някакъв ресурс по необикновен начин, който другите ценят, търсят и са готови да платят. Не е измислен начин да се печели от продажба на услуги и стоки, които никой не търси. Това е все едно да ловиш риба в река, където няма риба. Затова бизнесът насочва употребата на ресурсите към употреба, която дава добра възвращаемост на вложените средства. Това е сложна работа, която досега никой не е успял смислено да обясни как трябва да се върши.
  • Това те правят по собствено усмотрение, със свои средства (в 87% от случаите), както е навсякъде по света и на свой риск. Това е тяхно право. Едва след като възникне идеята се оказва, че има известен смисъл да се регистрираш, например:
  • а) Обявяваш, че си порядъчен (което важно)б) Отделяш онова, което вършиш, от семейството, включително семейния бюджет от финансите на фирмата;в) Получаваш по-лесен достъп до финансиране;г) Представяш на другите информация за себе си и своите начинания;д) Когато те имат достъп до тази информация, сделките и изобщо стопанската дейност са по-евтини;е) Онова, което спестяваш и придобиваш, може да се вложи отново и то на широка нога, за да се спечели повече. Сегашното състояниеТо може да бъде резюмирането и онагледено от следната таблица 

    Особеност на регистрационния процес България Добрата практика
    Единен формуляр Не Да
    Единен разпознавателен номер Не Да
    Съдебна регистрация Да Не
    Едно място за контакт Не Не
    Мълчаливо съгласие Не Да
    Използване на Интернет Не Да
    Записване на фирми в реално време Не Да
    Изискване за минимален капитал Да Не

    Всичко, което е добра практика, в България не присъства.Всичко, което не е добра практика, е налице в България.От сегашната ситуация някои има полза. Това са посредниците по регистрацията, съдът, бившата държавна, след това частна, след това отново държавна фирма Информационно обслужване, адвокати и вече установили се фирми в различни сегменти и ниши на пазара.Някой плаща – това са потребителите, но казионният начин на работа на наличните потребителски организации не гарантира тяхното представителство в тази реформа.Изискването на минимален капитал е всъщност имуществен ценз, но министерството на труда и социалната политика мълчи, комисията по икономическа политика възхвалява, а министерството на икономиката е заето с гонитба на цветарките-спекулантки, по Св. Валентин, Първи, Трети и Осми март.  Смисълът от реформата Дори и реформата да мине в обсъждания сега вид, ще останат хиляди съществени пропуски за дооправяне.Ето как изглежда този вид. 

    Особеност на регистрационния процес

    България
    Единен формуляр Може би
    Единен разпознавателен номер Може би
    Съд и регистрация Ще остане май при сливания, увеличения на капитала и придобиване на нови компании
    Едно място за контакт Не веднага
    Мълчаливо съгласие Не
    Използване на Интернет Не
    Записване на фирми в реално време Уж да, но с възможност агенцията по вписвания да манипулира “реалното време”
    Изискване за минимален капитал Да

    Реформата ще отнеме много повече време отколкото в други страни и ще бъда много по-несъвършена. Съдът няма работа там, където ролята му се запазва. Той и без друго оскъпява процеса на възникване на фирми и промени в тяхното състояние, но не може да осъществи какъвто и да предварителен контрол. Но може да се насочи там, където е по-важен – в решаването на спорове, когато възникнат.

     

    Агенцията по вписванията ще събира същите пари за актуално състояние и прочее печати и бележки и допълнителни такси за щяло и не щяло.

     

    Въпреки всичко, дори и в този вид реформата ще допринесе за:

    • По-добър бизнес климат
    • Повече инвестиции
    • Повече работни места
    • Повече производство и
    • По-високи доходи.

    И ще останат много важни неща за оправяне. В крайна сметка локвите винаги се прескачат на два скока.

     

     

     

       


    Свързани публикации.