Мелтцер: един от великите икономисти на нашето съвремие

На 9 май, на 89 годишна възраст, от този свят си отиде Алан Мелтцер. Той беше в края на живота си най-известният теоретик и историк на парите и централното банкиране, завърши творческия си път като почетен професор в Университета Карнеги Мелън и старши сътрудник на HooverInstitutionв Станфърд, Калифорния. Мнозина колеги смятат, че той е един от двадесетте най-добри икономисти на последното столетие.

Трудно е да се прецени. Негова е най-подробната история на Федералната резервна система на САЩ. Но американците му дължат не просто знание за развитието на тяхната парична политика, но преодоляването на Голямата инфлация от 70-те и 80-те години на миналия век, т.е. немалка част от своето богатство. През дългия си професионален път той бе по-скоро критик на централната банка на САЩ и не само на нея. През 1973 г. той с колеги учредява Shadow Open Market Committee, с цел да изучава и предлага решения по повод американската и глобалната парична и стопанска политика. За тази му дейност той е поканен за съветник на Конгреса по парична политика и финанси, на Федералния резерв, на Консултативния съвет по стопанска политика на президента Рейгън, на поне половин дузина правителства и централни банки на други страни, както и на Световната банка.

Алан Мелтцер бе и един от критиците на политиката, довела до последната глобална рецесия и нему принадлежи една от най-точните дисекции на нейните причини и последици. През 1999 и 2000 г. той председателства International  Financial Institution Advisory Commission, която разработи концепцията и проведе реформите в МВФ и Световната банка. Сега те имат този вид и функции, които им бяха предписани под ръководството на Алан. Тази комисия така и се наричаше, Meltzer Commission.

Аз се срещнах за първи път с него през 1993 г., за да го поканя за член на Консултативния съвет на Института за пазарна икономика. Тогава той вече имаше такава роля в югославския Институт за икономически изследвания, Института за академични изследвания във Виена, Фондация Джетилио Варгас в Рио де Жанейро и бе почетен съветник на Института за парични и икономически изследвания на Bank of Japan. Югославският институт без престанал на функционира по обясними причини, а на Алън изглежда му липсваше връзка с тази част на света. С него ме запозна един от учредителите на ИПИ, Марго Мейкол, която бе и семеен приятел на Алън и Мерилин Мелтцер, както и член на неговия професионален кръг като бивш секретар на Council of Economic Advisors. Благодарение на него ние от ИПИ получихме достъп до най-добрата възможна експертиза за съвременни парични системи и банкиране. Вече не искам да си спомням в кои години това знание ни бе от особена полза.

Чрез нас и нашите приятели от подобни институти в Европа и Америка Алън подпомогна разработването на основни икономически реформи на Балканите и в Централна Европа, особено на изключително полезните за Балканите споразумения за свободна търговия. Стабилната парична политика на Албания, Черна гора и Косово е до голяма степен дело на негови ученици. Ученици и приятели на Мелтцер бяха съветници при повечето реформи на централните банки в нашите страни. Един негов и мой приятел бе сред съветниците на българските профсъюзи и правителство до 2015 г. (За съжаление те не пожелаха да следват препоръките им.)

Алан бе просветен противник на свърхрегулирането не само в областта на парите и банкирането, но и в икономиката изобщо. Неговите виждания биха били от полза и днес.

Поклон пред светлата му памет!


Свързани публикации.