Лекция на Томас Сарджънт пред студенти от Калифорнийския университет в Бъркли*

Спомням си колко бях щастлив, когато се дипломирах от Калифорнийския университет в Бъркли преди много години. Но тогава си помислих, че речите по случай дипломирането бяха дълги. Аз ще съм пестелив на думи.Икономическата наука представлява организиран здрав разум. Ето един кратък списък от ценни уроци, на които ни учи нашата красива наука:

  1. Много неща, които са желани, не са осъществими.
  2. Индивидите и обществата трябва да правят компромиси.
  3. Другите хора имат по-голяма представа за техните собствени възможности, усилия и предпочитания, отколкото ти имаш.
  4. Всички отговарят на стимули, включително и хората, на които искаш да помогнеш. Поради тази причина социалноосигурителните системи невинаги работят така, както първоначално е планирано.
  5. Има компромис между равенството и ефективността.
  6. При равновесието в една игра или в една икономика хората се доволни от избора си. Ето защо е трудно за добронамерени външни хора да променят нещата към добро или лошо.
  7. В бъдещето вие също ще откликвате на стимули. Ето защо има някои обещания, които бихте искали да дадете, но няма да можете. Никой няма да повярва на тези обещания, защото всички знаят, че на по-късен етап няма да бъде във ваш интерес да ги спазите. Поуката е следната: преди да направите обещание, помислете дали ще искате да го спазите, ако вашето положение се промени. Ето така се печели репутация.
  8. Правителствата и гласоподавателите също се поддават на стимули. Ето защо понякога държавите не плащат дълговете си и не спазват обещанията, които са направили.
  9. Възможно е едно поколение да прехвърли плащането на сметките на следващите поколения. Именно това правят правителствените дългове и американската система за социално осигуряване.
  10. Когато правителството харчи, накрая гражданите плащат, независимо дали днес или утре и независимодали  чрез явни данъци или чрез скрити данъци като инфлацията.
  11. Повечето хора искат друг да плаща за публичните блага и държавните трансфери (особено когато плащанията са към тях)
  12. Понеже цените на пазара агрегират търговска информация, е трудно да предскажеш цените на фондовия пазар, обменните курсове и лихвените проценти.

 

*Лекцията е изнесена по случай дипломирането на випуск 2007 от Калифорнийския университет в Бъркли. Оригиналният текст е достъпен тук Преводът е на Иво Недялков стажант в ИПИ.


Свързани публикации.