Латвия ще намалява корпоративния данък до 12.5%

На 13 юли правителството на Латвия обяви, че възнамерява да намали данъкавърху печалбата от 15% на 12.5%. По този начин данъчната ставка ще достигненивото в Ирландия. Според вицепремиера Айнарс Слезерс и ръководителя наЛатвийската търговска асоциация Хенрик Данушевич намалението на данъка щенасърчи инвестициите и икономическото развитие. През първото тримесечиена 2004 година Латвия отбеляза икономически растеж от почти 9%, най-високиятв Европейския съюз. Според Ernst & Young правителството на Унгария планиранамаление на данъка върху печалбата от 16% на 12%. А Сърбия смята да въведекорпоративен данък от 10%.

В същото време българското правителство изостава значително в намалениетона данъчните ставки. В момента ставките в България са едни от най-високитесред новите страни членки на Европейския съюз. В резултат на това благосъстояниетона българските граждани расте доста бавно и България е по-бедна от всичкистари и нови членки на Европейски съюз.

Графика: Корпоративенданък в избрани страни от ЕС

Страна Корпоративен данък
Естония 0%
Ирландия 12.5%
Кипър 10%
Сърбия 14%
Латвия 15%
Литва 15%
Македония 15%
Унгария 16%
Исландия 18%
Словакия 19%
Полша 19%
България 19.5%
Молдова 20%
Словения 25%
Чехия 28%
Малта 35%

 

 

   

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.