Кой печели най-много от “социалната заетост”?

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се похвали с резултатите за първите шест месеца на неговата популярна програма “От социални помощи към заетост”. Предварително обявената цел на тази държавна инициатива беше основно социална: трябваше да бъдат създадени изкуствени условия част от дългосрочно безработните да се върнат на пазара на труда. За да постигне това, МТСП предложи да покрие разходите за труд на работодатели, които откриват “обществено-полезни” работни места. Съвсем естествено това предопредели, че почти всички заинтересовани работодатели ще бъдат държавни институции (общини, лесничейства и др.под.) От равносметката на МТСП става ясно, че участниците в програмата наистина са назначени на “обществено-полезни” работни места от държавни работодатели.

 

Разходи и целесъобразност

Разбрахме, че вече по тази програма работят над 82 000 души, които преди са получавали социални помощи (информация тук). Изчислението показва, че програмата до този момент струва около 42 млн. лв. пари на данъкоплатците. Ако активността на работодателите се запази непроменена, очакваме общият разход за годината да достигне 95 млн. лв. Тази сметка включва спестените социални помощи, които иначе биха получавали заетите по програмата. Но сметката не включва разходите по администриране на програмата, включително проверки на работодателите, нито пък разходи на работодателите за справяне с изискванията на програмата. Въпреки че от МТСП не получихме информация за общия брой проверки, от Интернет страницата на министерството става ясно, че те са около 30 000. Следователно нормално би било МТСП да отчете пред публиката и разходите по администриране на програмата. (Служителите в бюрата по труда вероятно имат някаква алтернативна цена.)

Още е рано да оценим, доколко направените разходи постигат поставената цел. Положителните ефекти се очаква да бъдат основно в социален план. Затова изключваме от анализа ползите, които възникват за работодателите, които произвеждат “публични блага”, и за самите потребители на тези блага – тук се включват например почистени и реновирани публични места, опазване на гори и паметници, поддържане на пътища.

 

Видимите ползи до момента?

Разбира се хората, които участват са преки бенефициенти на програмата, тъй като участието е доброволно. Те са преценили, че получават повече полза от участие в програмата в сравнение с получаване на помощи, и затова избират участие в нея. Ползите за тях за първото полугодие на 2003 г. са около 24 млн. лв. или около 56% от разходите на програмата. Останалите 44% или 18 млн. лв. са разходи в полза на Националния осигурителен институт (НОИ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Дори при наемането на ниско-производителен труд данък “пенсия” и данък “здраве” заедно са 32% от разходите за труд, направени от работодателите.

В резултат на програмата преразпределението на доход се е увеличило общо с 42 млн. лв.

 

Още една субсидия за НОИ

До този момент НОИ е най-големият бенефициент на тази социална програма, като е получил над 16 млн. лв. от централния републикански бюджет. Очакването до края на годината е обемът на субсидията към НОИ по тази линия да надхвърли 36 млн. лв. В този смисъл считаме програмата, за един от лостовете за временното спасяване на държавната пенсионна система.

НОИ се финансира по два канала: (1) данък “пенсия” (т.н. “обществено осигуряване”), който се налага върху наемането на труд, и (2) трансфери и субсидии от държавния бюджет – т.е. финансиране с други видове данъци. Тази програма на МТСП е още един механизъм НОИ да бъде финансиран с пари, събрани от конвенционални данъци. Независимо как администрацията на НОИ нарича сумите, които получава от централния републикански бюджет – “трансфер”, “финансиране на дефицит”, “субсидия”, “осигуровки на заети в държавния сектор” – източникът на тези пари остава един и същ: частният сектор на стопанството, в които хората добавят стойност и следователно произвеждат доход, който може да бъде иззет от държавата.    

Оценка на разходите на програма “От социални помощи към заетост”

 

Първите 6 месеца на 2003 г.

Очакване за цялата 2003 г.

Среден брой заети на месец

67 279

75 000

Общи разходи (млн. лв.)

58.7

130.7

Спестени социални помощи (млн. лв.)

16.1

36.0

Разходи минус спестени помощи (млн. лв.)

42.6

94.7

Плащания към НОИ (млн. лв.)

16.3

36.3

Плащания към НЗОК (млн. лв.)

2.7 5.9

Ползи за участниците в програмата (млн. лв.)

23.6

52.5

Бележка: Приели сме, че в резултат на програмата са спестени по 60 лв. на зает всеки месец. Общите разходи са изчислени при условие, че заетите по програмата получават МРЗ.Източник: МТСП, изчисления на ИПИ.


Свързани публикации.