Китай се бори за пазарна икономика

През тази седмица световните медии разпространиха една интересна и много поучителна новина, свързана с Китай и по-специално с провинция Гансу.

Бизнесът с кнедли е едно от основните (традиционни) препитания на хората, живеещи в китайската провинция Гансу. През изминалата година общинският отдел занимаващ се с наблюдението и администрирането на цените взима решение за поставяне на ценови таван на цената на кнедлите, произвеждани и продавани в провинцията. И така, в момента цената на голяма порция кнедли не трябва да надвишава 2.5 юана, а максималната разлика в цената между малката порция и голямата не трябва да надвишава 0.2 юана.

След въвеждането на тази регулация само за няколко дни цената на кнедлите се покачва с около 15%. За продавачите на кнедли това се оказва удобно стечение на обстоятелствата да повишат цените на стоката си до максимално допустимите стойности. В подкрепа на покачването на цената те изтъкват и фактите, че цените на брашното, олиото и тока също са се покачили, така че е напълно нормално и цената на крайния продукт – кнедлите – да се покачи. Историята продължава нататък с ефектите, които предизвиква тази административно наложена цена.

След покачването на цената много от потребителите на тази, традиционна за Китай, храна или се отказват от купуването й, или намаляват потреблението й до минимум. В отговор на това реализираните продажби, а от там и реализираните приходи на производителите намаляват рязко. Официалните власти твърдят, че с покачването на цената на кнедлите ще се подобри и качеството им, тоест вложената продукция в тях ще е с по-добро качество. Но, уви, случва се точно обратното – търговците на кнедли започват да използват по-малко и по-некачествени съставни продукти поради факта, че на практика на пазара на кнедли няма съревнование. Тоест не се спазват принципите на свободната пазарна конкуренция (всички продават на едни и същи административно опредени цени), която е единственият и естествен механизъм за определяне на справедливата цена на определен продукт, а в това число и на качеството му.

През последните седмици с този проблем започва да се занимава и китайската Национална комисия за развитие и реформа, която в свое официално становище по въпроса заема позицията, че „правилата и принципите на пазарната икономика са строго нарушени с въвеждането на ценови таван на кнедлите в провинция Гансу и това решение трябва да се преразгледа". В допълнение на това, китайската Академия за социални науки подчертава, че тази политика на интервенция по отношение на цената на кнедлите е силно обезпокоителна и ни връща към „принципите на плановата икономика".

Това е един добър пример за това как държавата трябва да се учи от грешките си и да ги поправя, а не да ги отрича.


Свързани публикации.