„Моите данъци“ – kolkodavam.bg

Институтът за пазарна икономика и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ представят на Вашето внимание специализираната страница „Моите данъци“ – kolkodavam.bg.

Целта на сайта kolkodavam.bg е да предостави повече информация за данъците, които всеки един плаща, както и да покаже нагледно разходите на държавата, пречупени през т. нар. лична касова бележка.

Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата. Чрез няколко съвсем прости въпроса, индивидуализираното приложение дава възможността на всеки да пресметне своята лична данъчно-осигурителна тежест в зависимост от своята заплата и потребление, както и да види своята лична разходна бележка, която показва за какво държавата ще похарчи платените от него данъци.

Различните опити с приложението показват, че данъчно-осигурителната тежест на работещите българи е в рамките на 40-45% от това, което заработват с труда си. Ако прибавим и някои невключени в приложението данъци като имуществените, например, както и различните държавни и общински такси, то данъчно-осигурителната тежест на работещите приближава 50% от изработеното.

Най-голямата тежест идва от осигуровките (както на работодателя, така и работника) и от ДДС, което се плаща при потреблението. Потреблението на акцизни стоки, особено на цигари и горива, също носи сериозна тежест за тези, които ги купуват редовно.
Вижте и Вашите данъци на kolkodavam.bg

За повече информация:

ИПИ: 02/952 62 66, 952 35 03

Петър Ганев: [email protected] | Явор Алексиев: [email protected]


Свързани публикации.