ИПИ ОТГОВАРЯ

 

Благодарим на всички читатели, изпратили въпросите си към екипа на Института!

Избраният въпрос за тази седмица е:

Здравейте,

Въпросът ми е за пазара на опции в САЩ и Европа, какво е състоянието му в момент на криза и как ще се развива за напред.

Ще се радвам да ми пишете.

Пламен Мичев

Отговорът на ИПИ[1]:

Опциите могат да се използват като ранен сигнал за посоката на движение на пазара на ценни книжа, върху които се издават опциите: така например когато пут опциите са повече от кол опциите очакванията са за понижение на пазара на базовите активи. Съществуват много опционни стратегии, които е доказано, че водят до по-добри резултати (по-малко риск и повече възврашаемост) за инвеститорите (например за разлика от сертификатите). В средата на 2007 г., когато бяха забелязани първите сигнали за глобална рецесия, опциите бяха предпочитан инструмент – инвеститорите можеха да ограничат загубите си.

Факторите, които определят стойността на опциите са няколко. Но два са главните фактори, които определят значението на опциите за инвеститорите: (1) цената на базовия актив; (2) очаквания за представяне на базовия актив в период на живот на опцията.
(1) При спад на пазара пазарната цена на акциите е толкова ниска, че според някои стратези причините за използване на опции намаляват за сметка на покупката на акции. Това е така, защото колкото по-ниски са цените на акциите, толкова по-малка е вероятността за още по-голям спад.

(2) В момента, поради липсата на визия за развитието на икономиката и за това кои сектори и страни ще са най-засегнати и колко дълго ще продължат загубите за тези сектори, значението на опциите за инвеститорите е голямо: при някои опции те ограничават загубата си (до размера на премията) като в същото време потенциалът за ръст на цената на базовия актив остава.


[1] Отговорът е на Елена Маринова, финансов анализатор, бивш икономист в ИПИ


Свързани публикации.