Чиновниците ще запълват дупката в НЗОК

„Забелязали ли сте как държавниците постоянно „реформират“ собствената си работа? Реформа в образованието. Реформа в здравеопазването. Социална реформа. Данъчна реформа. Самият факт, че те са постоянно заети „да реформират“, е нямо признание, че не са се справили предните 50 пъти.“

Лорънс Рийд, икономист, „Свободният човек“

Тази седмица отново имаше промяна на идеите на управляващите как ще се справят с липсата на пари и качество в здравеопазването и недоволството на лекарите и пациентите. След като предложението за увеличение на здравната вноска за гражданите и бизнеса с 2 процентни пункта (позицията на ИПИ беше публикувана в бюлетина миналата седмица) срещна бурни реакции, управляващите насочиха вниманието си в коренно различна посока. Този път бремето по запълване на дупката в бюджета на НЗОК ще се носи от държавните чиновници. Така, ако това решение бъде прието, 150 хил. души от централната и общинската администрация, магистратите, военните, полицаите и работещите в затворите ще трябва да поемат своите 40% от осигуровките, както е за работещите в частния сектор. В момента по Закона за държавния служител (чл. 38) служителите се осигуряват от бюджета на ведомството, където за заети.

Това предложение, въпреки че няма да повлияе на проблемите в здравеопазването, нито ще успее да компенсира неефективността на разходването на средствата за здраве, като цяло може да се разглежда като положително. Първо, ще постави при еднакви условия трудещите се в България. Няма нито икономическа, нито друга логична причина за различното третиране на заетите в частния сектор и тези в бюджетната сфера. Второ, решението ще облекчи бюджета. Това, обаче, може да има ефект единствено, ако заплатите не се увеличават. Управляващите вече отстъпиха малко от позициите си с обещание за компенсации и отпадане на някои групи от „нововъведението“ (главно полицейските служители и военните) след като разбраха, че отново се готвят протести, този път от администрацията. 

При всички положения още веднъж се доказа, че моделът на солидарната система в здравеопазването е неефективен. Затова, вместо с козметични промени и прехвърляне на бремето да се удържа фалита на здравеопазването в България, правителството трябва да започне здравната реформа и най-после да поправи безумието на «безплатното» здраве.  


Свързани публикации.