Инфографики: Незаконна търговия с тютюневи изделия в България

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) публикува детайлен преглед на акцизната политика спрямо тютюневите изделия в България и ефектите върху незаконния пазар в периода 2007-2017 г. Анализът (виж тук) е част от проект на ИПИ[1] с мото „По правилата”, чиято основна цел е да проучи възможностите за подобряване на водените политики и преодоляване на онези институционални слабости, които дават почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната.

В рамките на инициативата на ИПИ бяха изготвени и две инфографики с данни за незаконната търговия с тютюневи изделия в България, които публикуваме тук:

1) Първата инфографика се фокусира върху пазара на цигари в страната, като представя размера на незаконния пазар и потенциално загубените приходи за бюджета;

2) Втората инфографика касае пазара на тютюна за пушене или т. нар. тютюн за ръчно свиване на цигари. На нея са представени последните оценки за незаконните продажби на насипен тютюн в страната.


[1] Проектът на ИПИ „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България” е подкрепен от PMI IMPACT – световна инициатива за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления.

Повече информация за инициативата можете да намерите на www.pmi-impact.com


Свързани публикации.