Индекс за устойчивост на неправителствените организации за 2002 г.

Word Format (Word Format)

Американската агенция за международно развитие (USAID) наскоро публикува на своя сайт Индекс за устойчивост на неправителствените организации за Централна и Източна Европа и Евразия за 2002 г.

Това е шестото подобно издание (за повече информация виж: http://www.usaid.gov/locations/europe_eurasia/dem_gov/ngoindex/2002/index.htm). Индекс 2002 измерва седем показателя, които се считат за особено важни за устойчивото развитие на неправителствените организации (НПО). За всяка, включена страна, индексът е съставен с подкрепата на представители на неправителствения сектор, правителството, бизнеса и медиите, международните институции, работещи в страната и др. Използвана е методиката за оценка на Freedom House (прилагана в докладите Nation in Transition и Freedom in the World). Скалата, използвана за съставяне на Индекса, варира от едно (което означава, че местните НПО ясно разпознават кои реформи да провеждат и имат капацитета и експертизата да ги осъществят) до седем (наблюдава се негативно развитие или никаква промяна от пост-комунистическото време).

Индекс 2002 за България

В момента съществуват около 8000 НПО, включително политически и религиозни организации. Около половината са читалища, които осигуряват ограничен набор от услуги и затова не са включени в изследването. Основният извод от проучването е продължаващото подобрение на сектора, нарастващо влияние и активност. Същевременно все още има силна зависимост от международно финансиране и слаб организационен капацитет, които не позволяват по-голямо ангажиране със социални и актуални за обществото проблеми.

Използвани индикатори:

“ Устойчивост на НПО (оценка 3.1- 2002 г.; 3.6 за 2001 г.) – наблюдава се подобрение в сравнение с миналата година. Направени са поправки в данъчното законодателство; застъпничеството и инфраструктурата се подобряват; влиянието на НПО на местно и национално ниво расте.

“ Правна среда (оценка 2.0-2002 г.; 3.5-2001 г.) – законът за юридически лица с нестопанска цел, в сила от 2001 г., ясно определя държавната намеса в сектора. Правната среда е допълнена и с въвеждането на концепцията за организации с обществена полза (ООП). Въведени са данъчни облекчения за донорите на ООП. Създаден е и Публичен регистър на НПО, което повишава доверието на обществото в тяхната дейност.

“ Организационен капацитет (оценка 4.5-2002 г.; 4.5-2001 г.) – няма забележителна промяна от минали години. Вътрешната структура на персонала е доста неясна, често един човек изпълнява различни функции и всичко това при ясно разделение на персонал и членове на организацията (както е по закон). Проучвания показват, че около 60% от НПО нямат персонал, нает по трудов договор. Според лидерите на НПО основната част от персонала на организацията им се състои от доброволци.

“ Финансова стабилност (оценка 3.8-2002 г.; 4.5-2001 г.) – продължава да бъде основен проблем в сектора, въпреки че се наблюдават подобрения във финансовото управление и прозрачността. Според закона от 2001 г., НПО могат да събират такси за предлаганите услуги и продукти. Наблюдава се пренасочване към местни източници на финансиране.

“ Застъпничество (оценка 2.5-2002 г.; 3.0-2001 г.) – повишава се непрекъснато. НПО активно се включват в законодателни, регулативни и антикорупционни инициативи. Присъединяването към ЕС и НАТО е обща цел.

“ Предлагане на услуги (оценка 2.8-2002 г.; 3.0-2001 г.) – НПО предлагат услуги с сферата на икономическото развитие, демократичния процес и околна среда. Силно пренебрегната е социалната сфера (в някои случаи заради законови ограничения). В определени случаи общините участват с непарични вноски за да насърчат участието на НПО в осигуряването на социални услуги.

“ Инфраструктура (оценка 2.5-2002 г.; 3.0-2001 г.) – наблюдава се ясно подобрение, постигнато с подкрепата на няколко мрежи и ресурсни центрове. Създаден е нов електронен регистър на НПО.

“ Публичен образ (оценка 3.5-2002 г.; 4.0-2001 г.) – информираността на обществото продължава да расте. 64% от населението одобрява работата на НПО. Увеличава се отразяването на дейностите на неправителствения сектор в местния печат.

© Коментарните материали от Прегледа на стопанската политика са обект на авторско право. При използването им е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатват материали от бюлетина (за абонамент:[email protected]).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.