Данъчни новости – юни 2007

1. Високите данъци намаляват стимулите за труд, което кара хората да работят по-малко и съответно имат по-ниски доходи. Според изследване на Лий Оханиан и Андреа Рафо това обяснява защо в някои страни (като Франция и Германия) хората работят много по-малко отколкото в други (САЩ, Канада, Австралия). Изчисленията показват, че данъците са основният фактор за по-малкото положен труд, като различията в бизнес циклите и моделите на потребление имат много по-малко влияние.

2. Премиерът на Източен Тимур и лауреат на Нобелова награда предложи план за данъчни реформи с цел насърчаване на местния бизнес, привличане на инвестиции и създаване на работни места. Планът предвижда премахване на данъците върху продажбите, акцизите и митата, както и плосък данък върху печалбите и доходите между 5 и 10%. МВФ настоява за по-висока ставка (15-20%).

3. Предложението за въвеждане на плосък данък от 15% в Чехия премина през първото препятствие – като беше прието на първо четене в парламента. Въпреки че правителството няма мнозинство в парламента, а опозицията предложи въпросът да не се разглежда въобще, законът все пак ще продължи по парламентарната процедура. Крайното гласуване ще бъде през есента.

4. Албанското правителство одобри фискалния пакет от закони, които включват 10% плосък данък върху доходите, както и 10% данък върху печалбата. Данъчната реформа ще донесе много ползи за икономиката – повече инвестиции, по-малко сива икономика, по-опростена данъчна система.

5. Всички ирландски политически партии подкрепят проверената и успешна политика на ниски данъци, пише Уолстрийт джърнъл. С тази политика, само за малко повече от едно десетилетие Ирландия се превърна от болния човек на Европа в Келтския тигър. Едно е сигурно – тази политика ще продължи.

6. Министърът на финансите на Нова Зеландия обяви, че правителството ще намали корпоративния данък с 3%. Целта на тази мярка – заедно с други подобни – е да повиши конкурентността на икономиката. Бизнесът отдавна настоява за подобна политика. Това е най-големият данъчен пакет реформи от 80-те години, според министъра.

7. Данъкоплатците в САЩ работят за правителството 4 месеца – под формата на платени данъци, според Данъчната фондация, която изчислява показателя от десетилетия. Това изглежда много – но не и на фона на петте месеца в България и други европейски страни. САЩ остават доста благоприятно място от гледна точка на данъци.

8. Вече 15 страни по света са въвели плосък данък, като тук не се включват офшорните зони и щатите/провинциите на федерални държави. Плоският данък се разпростира от Хонг Конг, през Казахстан и Русия, Естония, Украйна, Балканите, Словакия чак до Исландия. Някои страни са въвели плосък данък преди половин век, други са го въвели преди половин година. Някои страни са огромни, други са миниатюрни.

9. Пет страни въведоха плосък данък през 2007 година, още 3 планират да го направят през 2008 година, а една страна е приела закона, който влиза в сила през 2009 година. Така, от 1-2 страни преди 15 години, след две години вече над 20 страни ще имат плосък данък. Революцията на плоския данък продължава.


Свързани публикации.