Данъчни новости – март 2007

  1. Министърът на финансите на Великобритания планира намаление на данъчното облагане на доходите и печалбите с два пункта. Корпоративният данък ще бъде намален до 28% – и ще стане по-нисък от средния в ОИСР и старите страни-членки на Европейския съюз. Базовата ставка на данъка върху доходите ще бъде намалена до 20%. Намаленията влизат в сила от април 2008 година.
  2. Данъчното бреме в ЕС и в еврозоната е нараснало малко през 2005 спрямо 2004 година, според доклад на Евростат. Това се случва за първи път от 1999 година насам. В ЕС 25 данъчното бреме достига 40.9% от БВП, а в Еврозоната – 41.2% от БВП. Въпреки ръста през 2005 година, данъчното бреме за последните 6 години е намаляло. Най-високо е данъчното бреме в Швеция (52.1%) и Дания (51.1%), а най-ниско е в Румъния (28.8%), Литва (29.2%), Словакия (29.5%), Латвия (29.6%), Естония (31%), Ирландия (32.2%).
  3. Европейската комисия планира да увеличи облагането на дизеловото гориво с акциз. Това, обаче, среща твърд отпор от много от влиятелните комисари в самата комисия – като комисаря по бюджетните въпроси, комисаря по вътрешния пазар и други. И в момента ЕС има значително по-високи данъци върху горивата отколкото САЩ и други развити страни. Някои от новите страни-членки се опасяват, че повишаването на акциза ще повиши инфлацията и ще забави влизането им в еврозоната. Други страни пък не смятат, че е правилно ЕС да отнема техните правомощия по отношение на данъчната политика.
  4. Комисарят по данъчните въпроси на Европейската комисия Ласло Ковач предложи уеднаквяване на данъчната база за корпоративното облагане в целия Европейски съюз. Това предложение се приема скептично от други комисари в комисията, както и от много страни членки. Някои от тях се страхуват, че това е първа стъпка към хармонизация на данъчните ставки – нещо, което е изключителен суверенитет на отделните страни членки. Страхът на по-малките страни е, че хармонизацията ще доведе до приемане политика на високи данъци в целия ЕС, което ще е фатално за конкурентността.
  5. Ирландия дължи постигането на икономическото чудо през последните две десетилетия в голяма степен на ниските данъци и благоприятния бизнес климат. Държавните разходи и данъчното бреме са спаднали за кратко време от едни от най-високите до едни от най-ниските нива в ЕС, което привлича приток на инвестиции и стимулира предприемчивостта.
  6. Правителството на Русия планира намаление на данъка върху печалбата от 24% на 20% в рамките на три години. Друг вариант е намаление на ДДС от 18% на 13%, но според зам-министъра на финансите по-стимулиращо за икономиката би било намалението на корпоративния данък.
  7. Правителството на Германия ще намали данъка върху печалбата с около 9 пункта – от сегашните малко под 39% до малко под 30%. Целта е да се стимулират компаниите да инвестират в икономиката и по този начин да се ускори икономическото развитие и ръста на доходите и заетостта.
  8. Сенатът на САЩ прие данъчни облекчения, които да компенсират предложеното увеличаване на минималната работна заплата. По този начин законодателният орган се опитва да заобиколи упреците, че по-високата минимална заплата ще струва скъпо на малкия бизнес и заетостта в икономиката.
  9. В САЩ щатите с ниски данъци имат по-висок икономически растеж отколкото щатите с високо данъчно облагане. Освен икономическия растеж, в щатите с ниски данъци много по-бързо растат заетостта и доходите. В десетте щата с най-конкурентен данъчен климат доходите растат с 44% по-бързо отколкото в десетте щата с най-високи данъци. В допълнение, в щатите с ниски данъци заетостта расте със 115% по-бързо, населението расте със 164% по-бързо, а икономиката – с 52% по-бързо.
  10. Правителството на Чехия ще предложи плосък данък от 15%. Правителството ще представи данъчната реформа заедно с реформа в социалната система през април. Според премиера Тополанек сигурно е, че ставката ще бъде 15%. До момента доходите в Чехия се облагат със ставки между 12 и 32%. 

 

*Георги Ангелов е старши икономист в Институт “Отворено общество” – София и съавтор на Блога за икономика – www.ikonomika.org


Свързани публикации.