Данъчни новости – февруари 2008

1. Хонконг вероятно ще отчете рекорден бюджетен излишък 105,2 млрд. хонконгски долара (13,5 млрд. щатски долара) за фискалната 2007-08 година и в резултат на това ще предложи данъчни съкращения, съобщи Bloomberg, позовавайки се на PricewaterhouseCoopers LLP. Облекчението вероятно ще включва еднократно отказване на държавата от данък върху доходите и други облекчения.

2. Новоизбраният президент на Корея предложи огромно намаление на данъчното бреме в размер на 12.6 трилиона вона. Максималната ставка на корпоративния данък ще бъде намалена от 25% на 20%, ще бъдат намалени и данъците върху имотите.

3. Гласуване на жителите на швейцарския кантон Обвалден е причина да бъде въведен плосък данък върху доходите със ставка от 1.8% и необлагаем минимум от 10 000 швейцарски франка ($ 8 700). Въпреки, че това е само кантоналната ставка, т.е. към нея се добавя и федерална, то тя е най-ниската в страната.

4. Немското правителство предлага да се намали облагането с данък върху наследствата когато става въпрос за наследяване на бизнес. Плащаният данък ще бъде само 15% от общата дължима сума.

5. Канада прие намаление на данъците, което бе предвидено в бюджета на страната. С това намалението на данъците, осъществено от сегашното правителство, достига 190 милиарда канадски долара. Сред множеството данъчни облекчения се включва и намаление на корпоративния данък до 15%, намаляване на подоходното облагане, както и облагането на малкия бизнес с данък върху доходите от 11%. Според правителството това е най-ниското данъчно бреме от 50 години насам.

6. Кипър, Ирландия и Швейцария са на първо място в проучването на KPMG за европейските данъчни режими. Причината е ниското данъчно облагане, стабилност на данъчните закони, консистентно прилагане на данъчните закони. Най-неатрактивни са данъчните режими на Чехия, Румъния и Гърция главно заради твърде сложното законодателство.

7. Унгарското правителство обсъжда намаление на данъчното бреме, включително въвеждане на плосък данък в страната. Други варианти за намаляване на облагането са свързани със снижаване на осигурителната тежест с около една трета и намаляване на облагането на печалбите.

 


Свързани публикации.