Данъчни новости – април 2008

 

1. Чешкото правителство обсъжда дали през 2009 да намали плоския данък с 2.5 процентни пункта до 12.5% или да намали осигурителната тежест с 1%. От началото на 2008 Чехия въведе плосък данък от 15% и намали корпоративния данък от 24% на 21%.

2. Данъчният клин – т.е. данъците и осигуровките върху труда като дял от разходите за труд – намалява в страните от ОИСР между 2000 и 2006. Белгия, Унгария и Германия облагат най-тежко труда, докато Нова Зеландия, Корея и Мексико имат най-ниско облагане.

3. Южна Африка намалява корпоративния данък с 1%. Ще се облекчи и облагането на доходите, както и това на малките фирми. Данъчните намаления ще струват на бюджета 1.35 милиарда долара.

4. Тайванското правителство е одобрило рязко намаление на корпоративния данък от 25% на 17.5%. Данъкът върху доходите също ще бъде намален. Целта е промените да влязат в сила максимално бързо.

5. Полският премиер обяви, че Полша ще въведе плосък данък през 2010 или най-късно през 2011 година. В момента в Полша има три ставки – 19%, 30% и 40%, които ще бъдат заменени от една в размер на 17%, твърдят запознати с плановете на правителството.

6. Австралийският министър на финансите обяви данъчни намаления, които да увеличат стимулите за труд и съответно да повишат предлагането на труд. Реформите ще бъдат приложени в рамките на три години.

7. Правителството на Виетнам предлага намаление на корпоративния данък от 28% на 25%. Министерството на финансите постави въпроса на публично обсъждане, заедно с други данъчни реформи, включително облекчаване на данъчните декларации.

8. Правителството на Канада внесе „мини" бюджет, който намалява ДДС за втори път, а в същото време намалява и корпоративния данък с една трета – от 22.1% на 15%. Лявата опозиция обяви, че ще подкрепи промените.

9. ЦРУ обнови класацията си на страните според дохода на човек от населението. От данните личи, че сред най-богатите страни в света преобладават такива с ниски данъци и страни, в които има петрол.

 


Свързани публикации.