Цените пак нещо не били наред

Явно по-оригиналните предизборни идеи на политиците вече са се изчерпали (въпреки, че тепърва започнаха с обещанието за 10% данък върху доходите) и единственото, което им остана е тоталният популизъм, какъвто представляват обещанията и мерките за контрол на цените на свободния пазар. Второто предположение е, че изборните резултати не са водещи за премиера и останалите инициатори на тази идея, а те наистина вярват, че с определени мерки биха могли първо да определят и  после да въведат "по-правилни" ценови съотношения.

За предпочитане разбира се е първото да е по-вярно от второто. Ако това не е така,  единственото нещо, което можем да направим е да предложим на всички тях безплатен тридневен курс по основи на ценообразуването и икономическата политика.

Защо се обръща толкова голямо внимание на цените – от една страна вероятно заради предстоящите избори, а от друга вероятно защото дори и ЕС, към който вече принадлежим, обича, да се занимава на централно ниво с въпроси, отговорите, на които могат да бъдат единствено далеч по-децентрализирани.

Има ли реални основания за ценова истерия – не. Официалните данни към момента показват следното:

 

Таблица 1 – Общ индекс на потребителските цени по месеци

 

Натрупана инфлация през 2006 на база декември 2005

Натрупана инфлация през 2007 на база декември 2006

Януари

100.8

101.4

Февруари

103.8

101.9

Март

104.1

101.8

Април

104.6

102.3

Май

104.6

102.4

Юни

102.9

102.0

Източник: НСИ

Както се вижда от таблицата, инфлацията до месец юни миналата година е била с почти 1% или 1/3 по-висока от тази за същия период на тази година или в сравнителен план покачването на цените е по-ниско от миналогодишното. Освен това, средната цена на хранителните стоки за първите шест месеца на 2007 г. е нараснала с 0,9%, т.е. над 2 пъти по-малко, отколкото на всички останали стоки и услуги взети заедно. Следователно доказателство за драстично покачване на цените към момента няма.

Дори и да приемем, че лошата зърнена реколта през тази година е създала условия за нарастване на някои цени през юли, то това е напълно в реда на нещата заради очакванията за по-малко предлагане в бъдеще. И като цяло, промяната в относителните цени е разбира се в реда на нещата, тъй като тя отразява променените съотношения на количествата, които се търсят и предлагат, както и на личните очаквания.   

Какво трябва да направи правителството – нищо (може все пак най-после да закрие Държавния резерв, чиято единствена роля е източването на средства на данъкоплатците чрез ежегодни покупко-продажби, но това е малко по-друга тема; отделна статия от този бюлетин на Адриана Младенова).

А какво иска да направи правителството – да пусне рояци чиновници по магазините, да проверяват, сравняват и анализират цени, единственият резултат, от което да бъде никому ненужен доклад, тук там някоя глоба и насаждане на впечатлението, че търговците са лошите, а потребителите добрите (подобно разграничение реално не съществува, тъй като търговците също така са и потребители).

За повече информация за комисията "Антиспекула": http://www.ime.bg/pr_bg/307-4.htm

За повече информация за първите стъпки към създаването на тази комисия (Румен Овчаров и цветарите): http://www.ime.bg/pr_bg/262-3.htm


Свързани публикации.