Цари оптимизъм за световната реколта от зърно

Изглежда пазарите изконсумираха новините както за лошото време в САЩ и други производствени райони в света, така и за кризата в Украйна. При основните зърнени и маслодайни култури цари оптимизъм за тазгодишната реколта, който бе подкрепен от два доклада с огромно значение за световната търговията – месечната прогноза на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) за търсенето и предлагането на основни селескостопански стоки и прогнозата на анализаторската група Strategie Grains.

Въпреки че първата прогноза за 2014/15 г. на USDA е за по-слаба световна реколта от пшеница спрямо миналата година, производството е достатъчно да посрещне търсенето и се очаква второ поредно повишаване на крайните запаси през настоящата пазарна година. При царевицата се очаква реколта от порядъка на миналогодишната – 979 млн. метрични тона и четвърто поредно увеличение на крайните запаси.  

Повечето анализатори предполагат, че цените на основните култури от новата реколта ще стартират около и дори под нивата от миналата кампания. Двете основни причини за временен ръст на цените могат да бъдат нова дестабилизация в Украйна или насочването на спекулативни пари на пазарите на земеделски стоки.   

Що се отнася до отпадането на квотите за внос от Украйна в ЕС, евентуално преразглеждане на търговския режим може да започне към септември-октомври с оглед предстоящите избори за ЕП.

В България изключително влажното време създава проблеми пред растителната защита на есенниците и тяхното състояние започва да се влошава. Посевите са застрашена от гъбични болести. На места се наблюдава жълта ръжда и мана, но положението все още не е критично.

През седмицата 19-25 май времето ще благоприятства извършването на необходимите агротехнически мероприятия. Очаква се до 18-19 май дъждовете да спрат над по-голямата част от страната, след което температурите да се повишат трайно над 20 градуса. Нови превалявания са възможни в периода 22-24 май. 

Изнесените количества зърно през април са както следва:

  • Пшеница – 291 000 тона
  • Царевица – 56 000 тона
  • Слънчоглед – 154 358 тона

Експортният потенциал на страната е почти изчерпан. Към 30 април свободните за износ количества до новата реколта се изчисляват на 210 000 тона при пшеница, 340 000 тона при царевицата и 176 000 тона при слънчогледа.

| Пълен текст на зърнен бюлетин за м. май 2014 |


Свързани публикации.