Българите пазаруват в Гърция

Напоследък се забелязва увеличение на пътуванията от югозападната част на България към Гърция с цел покупката на хранителни продукти и стоки за бита. Това е особено силно изразено в пиринския край. Хората от Сандански, Петрич, Кулата и Благоевград вече предпочитат да си направят малка екскурзия до Гърция, като съчетаят приятното с полезното и обиколят тамошните магазини. Най-купуваните продукти от българите в южната ни съседка са олио, зехтин, захар, макарони, ориз, маслини, риба. При някои от тях, като зехтинът и рибата, цените са много по-ниски отколкото на българските пазари. Евтини са също и праховете, перилните препарати и изобщо битовата химия. Излиза изгодно, като се има предвид, че и цената на горивата е по-ниска, а само на 20 км от Кулата е първата гръцка бензиностанция.

От някои български градове дори се организират специализирани автобусни превози, чиято крайна спирка е до най-привлекателните пазари в северната част на Гърция. Обикновено това са „Алекс парк" край Серес, Lidl, GS и някои хипермаркети, разположени в покрайнините на Солун и Кавала. Изгоден за българските потребители е и пазарът в Солун, където цените на стоките по-принцип са едни от най-ниските в Гърция.

Естествено търговците от южната ни съседка забелязват наплива от България. В магазините от северната част на Гърция голяма част от клиентелата са българи и това кара продавачите да се опитват да привлекат максимален брой купувачи от България, като им предложат именно по-атрактивни цени на стоките. В някои магазини дори се позволява и плащане в левове. 

Всичко това навежда на мисълта, че в Гърция е по-евтино. Но дали в действителност това е така? С изключение на гореспоменатите продукти, които са най-предпочитани от българите, които пазаруват там, цените на продуктите от потребителската кошница са като цяло по-скъпи в Гърция отколкото в България.

Факт е и нарастването на цените на основните стоки в Гърция с над 20% (на пет основни етапа) от началото на тази година. Според гръцкия вестник „Та неа" е възможно „замразяване" на цените за един месец, като Министерството на развитието вече е постигнало споразумение с девет големи вериги супермаркети да не променят цените до края на месец декември. Ясно е, че такива административни мерки няма да се "справят" с увеличаващите се цени и като цяло няма да доведат до нищо добро в дългосрочен план. Инфлацията е 2.7% в сравнение с октомври миналата година, а правителството предвижда 2.6% за 2008г. в проектобюджета. Въпреки това, гръцкият вестник „Етнос" прогнозира инфлацията в Гърция да се движи в диапазона 5.5-6%, поради голямото поскъпване на основните хранителни стоки и високите цени на петрола. Това отново е пример, че цените в много страни растат с темпове над очакваното не само в България, но в повечето страни в Европа, което се дължи на различни международни фактори, а не на уменията на българските търговци да спекулират. 

Не е ясно до кога търговските обекти в северната част на Гърция ще успяват да привлекат купувачи от България. Борбата за клиенти дава предпоставки за развитие на бизнеса и оформя конкурентните предимства на страните. Като цяло стоковите пазари в Гърция са доста по-развити, заради свободната търговия, ранното присъединяване на страната към Европейския съюз и развитието на традиционните отрасли, свързани с производството на зехтин, маслини, рибни деликатеси, което прави производството им доста по-масово, а от там конкуренцията по-голяма и цените – по-достъпни за потребителя. Купувачът трябва да е способен да избира от къде и какво да купува според собствените си критерии за качество, цена, лични предпочитания.


Свързани публикации.